Psychosociaal welzijn op het werk: ook de wetgever ziet er het belang van in, zoals de wet van 10 april 2014 benadrukt. Maar er liggen tientallen risico’s op de loer. Een misplaatste opmerking, pesten op het werk, een gapende burn-out door torenhoge werkdruk, … Als vertrouwenspersoon moet u actief luisteren en krachtig bemiddelen. Want u krijgt vaak botsende versies van hetzelfde verhaal voorgeschoteld. Wetten en procedures bieden u dan een houvast.

Opleiding ‘Vertrouwenspersoon’: theoretische houvast

Tijdens deze opleiding zet u uw tanden in de wetten en procedures rond psychosociaal welzijn op het werk. Met die theoretische achtergrond staat u stukken steviger in uw schoenen. Want u leert de regels concreet toepassen in de praktijk. Daarnaast leert u vaardigheden om uw functie van vertrouwenspersoon met vertrouwen uit te voeren.

Het wettelijke stappenplan, de klachtenprocedure, modeldocumenten, … U kent die door en door, en oefent uw rol daarom zelfverzekerd uit. Bovendien wakkert dat het vertrouwen aan van uw medewerkers – de basisvoorwaarde om naar een vertrouwenspersoon te stappen.

Opleiding ‘Vertrouwenspersoon’: levensechte situaties

Hoe deze cursus de theorie bevattelijk maakt? Met verschillende voorbeelden en casestudy’s. U legt bovendien de situaties voor waarmee u zelf worstelt. En wisselt ervaringen uit met de andere vertrouwenspersonen in de opleiding. Zo krijgt u concrete handvatten om psychosociale risico's op het werk tegen te gaan. En om een collega te helpen om zijn grenzen aan te geven en zo een burn-out te vermijden.

De FOD WASO nam onze opleiding op in de lijst van erkende instellingen. Volgt u deze cursus bij NCOI Learning? Dan krijgt u een attest van deelname. Op voorwaarde dat u de vijf volle dagen aanwezig bent.

Ook voor de jaarlijkse supervisies, die vertrouwenspersonen moeten volgen, kunt u terecht bij NCOI Learning. Kies uit ons aanbod erkende opleidingen de cursus die bij u past.

 

Digitaal, klassikaal of blended

Om een optimaal leereffect te bekomen zijn een aantal dagen van deze opleiding bij voorkeur klassikaal. Omwille van de huidige coronacrisis bekijken we steeds in functie van de coronamaatregelen op welke manier we de opleiding laten plaatsvinden: klassikaal, digitaal of blended.  Op de website leest u dat deze opleiding klassikaal plaatsvindt. Maar we passen de vorm van de opleiding aan de situatie aan. Bij uw inschrijving ontvangt u de juiste informatie omtrent de vorm van de opleiding. Wijzigingen aan de vorm van de opleiding na uw inschrijving worden zo snel mogelijk gecommuniceerd.

Pluspunten

 • Zeer praktische opleiding
 • Talrijke voorbeelden en gevalstudies
 • Voldoende ruimte voor vragen
 • Uitwisseling van praktijkervaringen
 • U krijgt handige sjabloondocumenten

Uw resultaten

Na deze opleiding:

 • beschikt u over de nodige bekwaamheden en kennis volgens de meest recente wetgeving met betrekking tot de vertrouwenspersoon.
 • hebt u alle vaardigheden in handen om uw functie als vertrouwenspersoon op een adequate manier uit te oefenen.

Bestemd voor

De opleiding is bestemd voor

 • vertrouwenspersonen die nog geen vorming gevolgd hebben of een opfrissing wensen.
 • vertrouwenspersonen die al een opleiding kregen volgens de wet van 2002 en nu hun kennis en vaardigheden grondig up-to-date willen brengen met de huidige wetgeving.
"

Door het volgen van deze opleiding voel ik mij enorm gesterkt in mijn kennis. Ik heb het gevoel er echt klaar voor te zijn en elke situatie aan te kunnen. Door de goede uitleg en door het duidelijke lesmateriaal was het een zeer aangename opleiding die je ook wel doet groeien als mens. Het is een echte aanrader.

"
Wendy Roegiest, Customer Service, Vinçotte International
"

Goede theoretische en praktische opleiding.

"
Ingrid Baille, vertrouwenspersoon en IDPB administratie, C&A België
"

Dankzij deze opleiding heb ik het gevoel dat ik een goede basis heb opgebouwd om als vertrouwenspersoon te kunnen functioneren.

"
Tania Delespessee, vertrouwenspersoon, Dermatic
"

De opleiding was top, vooral de ruimte die er was om eigen casussen in te brengen.

"
anoniem anoniem, vertrouwenspersoon, anoniem
"<p>De 5 dagen waren zeer interessant en zeer goed gebracht. Waarvoor dank aan de trainers.<br />Theorie, tools, rollenspel, ... alles was aanwezig. Een heel mooi gevulde cursus om vol vertrouwen aan de slag te gaan als vertrouwenspersoon. Keep up the good work :)</p>"
Bram Herreman, vertrouwenspersoon, BD Becton Dickinson Distribution Center

Programma

A. Wettelijk kader: de rol en het statuut van de vertrouwenspersoon

 • Het welzijnsbeleid
 • De preventie van psychosociale risico’s op het werk
 • Het Belgisch gerechtelijk systeem
 • De aansprakelijkheid bij het preventiebeleid en de gevolgen van de schade uit psychosociale risico’s op het werk
 • De vrijwillige en de gerechtelijke bemiddeling
 • De wetgeving met betrekking tot de strijd tegen discriminatie
 • Deontologie: beroepsgeheim, vertrouwelijkheid, onafhankelijkheid

B. De psychosociale risico’s op het werk

 • De individuele en collectieve risicofactoren en hulpbronnen
 • De schade van PSR (individueel, groep, organisatie)
 • Soorten conflicten, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag, de zondebok, wanbeleid
 • De risicoanalyse: methodes

C. Psychosociale interventie: gesprekstechnieken

 • Het onthaalgesprek in de praktijk
 • Communicatietechnieken: het proces, actief luisteren, assertiviteit, verbaal en non-verbale communicatie
 • Feedback geven, kaderen en advies verlenen

D. Psychosociale interventie: de beheersing van probleemsituaties

 • Technieken voor psychosociale interventie
 • Interventie bij een derde
 • Verzoening
 • Bemiddeling (doelstellingen en procedure)

Docent(en)

Leonoor Pietercil

Leonoor Pietercil, preventieadviseur psychosociale aspecten, Attentia

Lees meer
Peter Sioen

Peter Sioen, preventieadviseur psychosociale aspecten, Attentia

Lees meer
D_03017.jpg
Tamara Van der Gucht

Tamara Van Der Gucht bouwde als preventieadviseur psychosociale aspecten bij Attentia vzw een jarenlange ervaring op in het domein van psychosociaal welzijn op het werk. Ze adviseert ondernemingen bij de implementatie van een psychosociaal preventiebeleid en behandelt klachten van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk. Daarnaast ondersteunt zij de vertrouwenspersonen in ondernemingen. Tamara begeleidt geregeld vertrouwenspersonen door middel van intervisies en opleidingen.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 1 512 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

Update covid-19:  Om de kwaliteit van deze opleiding te garanderen zullen wij enkele weken voor de start van deze opleiding bepalen in welke vorm ze zal plaatsvinden: klassikaal, digitaal of blended.  Bij wijzigingen ten opzichte van uw inschrijving wordt u zo snel mogelijk geïnformeerd.

Accreditatie:
 • FOD WASO Permanente vorming voor de preventieadviseur conform art. II. 4-4 van de Codex Welzijn op het Werk, 30 uren (In aanvraag)
 • VOV Vlaams Opleidingsverlof, 40 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Partner(s)

Inschrijven

Data

Download uw brochure 'Vertrouwenspersoon: basisopleiding'

met een volledig overzicht van alles wat u moet weten over deze opleiding.