Psychosociaal welzijn op het werk: ook de wetgever ziet er het belang van in, zoals de wet van 10 april 2014 benadrukt. Maar er loeren tientallen risico’s om de hoek. Een misplaatste opmerking, pesten op het werk, een nakende burn-out door torenhoge werkdruk etc. Als vertrouwenspersoon moet je actief luisteren en krachtig bemiddelen. Want je krijgt vaak botsende versies van hetzelfde verhaal voorgeschoteld. Wetten en procedures bieden je dan een houvast. Ontdek er alles over in deze basisopleiding.

De FOD WASO nam deze opleiding op in de lijst van erkende instellingen. Volg je deze cursus bij NCOI Learning, dan krijg je een attest van deelname op voorwaarde dat je 5 volle dagen aanwezig was. Ook voor de jaarlijkse supervisies die vertrouwenspersonen moeten volgen, kan je terecht bij NCOI Learning. Kies uit het aanbod erkende opleidingen de juiste voor jou!

Digitaal, klassikaal of blended? Om een optimaal leereffect te krijgen zijn een aantal dagen van deze opleiding bij voorkeur klassikaal. Omwille van de huidige coronacrisis bekijken we altijd in functie van de coronamaatregelen op welke manier de opleiding zal worden georganiseerd: klassikaal, digitaal of blended. Bij de inschrijving ontvang je hierover de actuele informatie. Eventuele wijzigingen worden zo snel mogelijk gecommuniceerd.

Doelstellingen

Tijdens deze opleiding zet je je tanden in de wetten en procedures rond psychosociaal welzijn op het werk. Met die theoretische achtergrond sta je stukken steviger in de schoenen. Je leert ook om de regels concreet toe te passen in de praktijk. Daarnaast leer je vaardigheden om je functie van vertrouwenspersoon met vertrouwen uit te voeren. Het wettelijke stappenplan, de klachtenprocedure, modeldocumenten … ken je door en door en daarom oefen je je rol zelfverzekerd uit. Bovendien wakkert dat het vertrouwen aan van je medewerkers, de basisvoorwaarde om naar een vertrouwenspersoon te stappen.

Hoe deze opleiding de theorie bevattelijk maakt? Met verschillende voorbeelden en casestudy's. Je legt bovendien de situaties voor waarmee je zelf worstelt en wisselt ervaringen uit met de andere vertrouwenspersonen in de opleiding. Zo krijg je concrete handvatten om psychosociale risico's op het werk tegen te gaan of om een collega te helpen om zijn/haar grenzen aan te geven en op die manier een burn-out te vermijden.

Na deze opleiding:

 • Beschik je over de nodige bekwaamheden en kennis volgens de meest recente wetgeving met betrekking tot de vertrouwenspersoon
 • Heb je alle vaardigheden in handen om je functie als vertrouwenspersoon op een adequate manier uit te oefenen

Pluspunten

Praktische opleiding met talrijke voorbeelden en gevalstudies, voldoende ruimte voor vragen en kansen tot uitwisseling van praktijkervaringen.

Erkende opleiding door de FOD WASO.

Bestemd voor

De opleiding is bestemd voor:

 • vertrouwenspersonen die nog geen vorming gevolgd hebben of een opfrissing wensen.
 • vertrouwenspersonen die al een opleiding kregen volgens de wet van 2002 en nu hun kennis en vaardigheden grondig up-to-date willen brengen met de huidige wetgeving.
"

Dankzij deze opleiding heb ik het gevoel dat ik een goede basis heb opgebouwd om als vertrouwenspersoon te kunnen functioneren.

"
Tania Delespesse, vertrouwenspersoon, Dermatic
"

Zeer goede praktijkgerichte opleiding. De ervaring van de instructeur was een zeer groot pluspunt. De documentatie is ook heel degelijk, en goed om op terug te vallen in de praktijk.

"
Klara Anthonis, SGS Belgium
"

De opleiding was top, vooral de ruimte die er was om eigen casussen in te brengen.

"
anoniem, vertrouwenspersoon
"

De 5 dagen waren zeer interessant en zeer goed gebracht. Waarvoor dank aan de trainers. Theorie, tools, rollenspel, ... alles was aanwezig. Een heel mooi gevulde cursus om vol vertrouwen aan de slag te gaan als vertrouwenspersoon. Keep up the good work :)

"
Bram Herreman, vertrouwenspersoon, BD Becton Dickinson Distribution Center
"

De diepgang van de leerstof overtrof zeker mijn verwachtingen. Ook de intensiteit was voor mij van een zeer hoog niveau. Gelukkig was er een mooie balans tussen ernstige thema's en de noodzakelijke fijne humor. Bovendien een zeer gediversifieerde en gemotiveerde groep van cursisten met zeer uitlopende achtergronden.

"
Paul Van Loock, vertrouwenspersoon, Belgian Pipeline Organisation

Programma

A. Wettelijk kader: de rol en het statuut van de vertrouwenspersoon

 • Het welzijnsbeleid
 • De preventie van psychosociale risico’s op het werk
 • Het Belgische gerechtelijke systeem
 • De aansprakelijkheid bij het preventiebeleid en de gevolgen van de schade uit psychosociale risico’s op het werk
 • De vrijwillige en de gerechtelijke bemiddeling
 • De wetgeving met betrekking tot de strijd tegen discriminatie
 • Deontologie: beroepsgeheim, vertrouwelijkheid, onafhankelijkheid

B. De psychosociale risico’s op het werk

 • De individuele en collectieve risicofactoren en hulpbronnen
 • De schade van PSR (individueel, groep, organisatie)
 • Soorten conflicten, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag, de zondebok, wanbeleid
 • De risicoanalyse: methodes

C. Psychosociale interventie: gesprekstechnieken

 • Het onthaalgesprek in de praktijk
 • Communicatietechnieken: het proces, actief luisteren, assertiviteit, verbale en non-verbale communicatie
 • Feedback geven, kaderen en advies verlenen

D. Psychosociale interventie: de beheersing van probleemsituaties

 • Technieken voor psychosociale interventie
 • Interventie bij een derde
 • Verzoening
 • Bemiddeling (doelstellingen en procedure)

Docent(en)

Leonoor Pietercil

Leonoor Pietercil, preventieadviseur psychosociale aspecten, Attentia

Lees meer
Peter Sioen

Peter Sioen, preventieadviseur psychosociale aspecten, Attentia

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 1 512 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Documentatie:

Inclusief handige sjabloondocumenten.

Accreditatie:
 • FOD WASO Permanente vorming voor de preventieadviseur conform art. II. 4-4 van de Codex Welzijn op het Werk, 30 uren (In aanvraag)
 • VOV Vlaams Opleidingsverlof, 40 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Partner(s)

Inschrijven

Data

Download uw brochure 'Vertrouwenspersoon: basisopleiding'

met een volledig overzicht van alles wat u moet weten over deze opleiding.