Met de Vlarem-trein 2012 werd de Richtlijn Industriële Emissies (RIE) omgezet in Vlaamse wetgeving. Sinds september 2013 zijn heel wat nieuwe bepalingen voor GPBV-installaties (IPPC-installaties) van kracht. Dit leidde ondermeer tot aanpassingen van Vlarem I en II, het Vlarebo en het milieuhandhavingsbesluit.

De omgezette RIE-bepalingen op vergunningsvlak, inzake na te leven voorwaarden en op het vlak van handhaving, zijn groot. Bovendien zijn er een aantal wijzigingen op bodemvlak.

Meer dan ooit is 'BBT' het sleutelwoord. De BBT-conclusies van de nieuw tot stand gekomen en te komen BBT-referentiedocumenten (BREFS) zijn bindend en moeten tijdig omgezet worden in de bedrijfsvoering.

De Vlaamse Regering bundelt alle BBT-conclusies in het Vlarem III-besluit dat vorig jaar werd goedgekeurd en in werking trad.

Vanuit LNE afdeling milieuvergunningen worden artikel 45-procedures opgestart om de bijzondere voorwaarden van exploitanten in overeenstemming te brengen met de BBT-conclusies. Alle GPBV-installaties worden opgenomen in een inspectieprogramma en zijn voorwerp van periodieke controles. Dit gaf ondermeer aanleiding tot rekrutering van heel wat nieuwe ambtenaren bij de afdeling milieu-inspectie. De inspectieverslagen zullen ook openbaar gemaakt worden.

Hoog tijd om stil te staan bij de gevolgen en effecten van de omzetting van de RIE, en bij de juridische positie van de exploitanten.

Bestemd voor

 • milieuverantwoordelijken en -coördinatoren
 • HSE-verantwoordelijken
 • zaakvoerders
 • juridische functies en advocaten
"

De opleiding werd gegeven door experten. De gebrachte materie werd goed geïllustreerd met praktische voorbeelden.

"
Danny Vande Weeghde, milieucoördinator, Schering-Plough Labo
"

Prima opleiding, goed en duidelijk toegelicht met expertise, voldeed aan mijn verwachtingen. Ook voldoende ruimte om vragen nadien te stellen. Dit verliep vrij gestructureerd ondanks de online sessie.

"
Fien Decaluwe, milieu- en preventieconsulente, Consultes
"

Prima training, ik heb veel bijgeleerd.

"
Freddy Kusters, milieucoördinator, Kemin Europa
"

Zeer volledig overzicht van de wettelijke eisen waaraan een GPBV-installatie moet voldoen.

"
Luc Boonen, milieucoördinator, T-Power Energy Services

Programma

 • Korte toelichting bij de RIE, met het accent op de verschillen met de IPPC-richtlijn.
 • Totstandkoming van BREF’s en BBT-conclusies, en de juridische implicaties ervan.
 • Vertaling van de BBT-conclusies naar de milieuvergunning en de bedrijfsvoering van de exploitant.
 • Bestaat de mogelijkheid om af te wijken van de BBT en van de met de BBT geassocieerde emissieniveaus (BBT-GEN)? (randvoorwaarden en procedure)
 • Handhaving: inspectieprogramma met periodieke controles, inspectieverslagen en de publicatie ervan, aanmaningen en bestuurlijke maatregelen, …
 • Rechten en verweermiddelen van de exploitant.
 • Impact op het bodembeleid van de onderneming.

Docent(en)

Pieter Grauls

Pieter Grauls, consultant, Sertius

Lees meer
Bart Gille

Bart Gille is milieujurist en afgevaardigd bestuurder bij Sertius Leuven.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 324 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kunt deze opleiding klassikaal volgen of online in een Virtual Classroom. Onze online omgeving is perfect geschikt voor het organiseren van opleidingen op afstand. Het biedt veel interactiemogelijkheden tussen de docent en de deelnemers, zoals de mogelijkheid tot vragen stellen, brainstorm met post-its, werken in subgroepen, … het kan net zo goed als in een klassikale opleiding maar dan online. Meer weten over opleidingen in onze Virtual Classroom omgeving? Raadpleeg onze Virtual Classroom pagina op https://opleidingen.ncoi.be/digitaal-leren/virtual-classrooms/ en ontdek de voordelen van een virtuele opleiding.

Accreditatie:
 • DOM Permanente Vorming Milieucoördinatoren conform art. 4.1.9.1.2 van Vlarem, 3 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data