Wie bij explosierisico's uitsluitend denkt aan gevaarlijke stoffen en processen bij grootschalige (petro)chemische industrieën, onderschat de werkelijkheid. Ook in kleine bedrijven met schijnbaar risicoloze bedrijfsprocessen of werksituaties schuilt mogelijk explosiegevaar. Een opslagtank voor brandstof, ophoping van kleine (stof)deeltjes, meel, schoonmaakmiddelen, zaagsel, ... kunnen leiden tot explosies.

De Europese Richtlijn 1999/92/EG (ATEX 153) beschrijft hoe veilig kan worden gewerkt in een ontploffingsgevaarlijke omgeving en wat daarbij de verplichtingen van de werkgever zijn. Hoe kunt u de ATEX 153-richtlijn praktisch toepassen? Hoe zit het precies met de omzetting van deze richtlijn naar de Belgische wetgeving? Hoe maakt u werk van een adequate risicobeoordeling? En hoe stelt u een explosieveiligheidsdocument op? Deze praktijkgerichte opleiding gidst u feilloos doorheen ATEX 153.

Bijscholing voor de preventieadviseur

Bent u preventieadviseur? Dan is deze opleiding ideaal voor u. Want ze komt in aanmerking voor de verplichte bijscholing voor de preventieadviseur, volgens het Koninklijk Besluit van 29 januari 2013. (Dat wijzigde het KB van 17 mei 2007 over de vorming en bijscholing van de preventieadviseur.)

Uw resultaten

 • U kunt een explosieveiligheidsdocument opstellen voor uw onderneming conform de vereisten van ATEX 153.
 • U weet welke voorschriften gelden in explosiegevaarlijke ruimtes.
 • U kunt een adequate risicobeoordeling, toegespitst op uw eigen werksituatie, uitvoeren.

Bestemd voor

 • exploitanten van installaties in explosiegevaarlijke ruimtes
 • gebruikers van installaties in explosiegevaarlijke ruimtes
 • studieburelen die een explosieveiligheidsstudie moeten opmaken
"

Eindelijk een opleiding die gezien het thema niet gefocust was op het elektrische gebeuren, maar wel op het thema zelf en de plaats binnen het totale veiligheidsgebeuren van een bedrijf. Pluspunten: zeer flexibel opgestelde dagorde. Mogelijkheid van aanpassen van de zwaartepunten is zeer positief. Mogelijke interactie tussen docent en deelnemers is zeer positief.

"
Willy Joris, adjunct veiligheid, Evonik Degussa Antwerpen
"

Deze opleiding geeft praktische handvaten om ATEX 137 in praktijk om te zetten.

"
Patrick Slootmans, operationele preventieadviseur, Monsanto Europe
"

Een zeer goede inleiding tot de ATEX-materie.

"
Johan Boyen, zaakvoerder, Bamea
"

Zeer volledige opleiding.

"
Ronny Borms, HSE-manager, Toyo Ink Europe

Programma

 • Algemene situering van de ATEX 153-richtlijn
 • Opbouw en structuur van het explosieveiligheidsdocument
 • Het identificeren en evalueren van risico's
 • Het identificeren en remediëren van de ontstekingsbronnen
 • Casestudy: het opstellen van een explosieveiligheidsdocument overeenkomstig de vereisten van ATEX 153

Praktische informatie

Prijs: 806 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
 • FOD WASO Permanente vorming voor de preventieadviseur conform art. II. 4-4 van de Codex Welzijn op het Werk, 6 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Partner(s)

Inschrijven

Data