Sociocratie 3.0 - oftewel S3 - is een erg krachtige verzameling van principes en flexibel inzetbare technieken. Deze technieken bieden een antwoord op veel actuele uitdagingen in organisaties: een lerende, wendbare organisatie worden, participatief besluiten vormen en effectief samenwerken.

Deze 3-daagse opleiding is de officiële en volledige introductie tot S3 die het LearnS3 kwaliteitslabel draagt. U leert in deze erg praktische en interactieve training de S3 principes en patronen kennen en u ontwikkelt de vaardigheid om deze doeltreffend in te zetten. U werkt samen met de andere deelnemers om deze nieuwe technieken te ontdekken en in te oefenen. Zo kunt u ze achteraf meteen in de praktijk brengen binnen uw team of organisatie.

Pluspunten

LearnS3 opleiding

Deze opleiding is een officiële LearnS3 opleiding, gefaciliteerd door geaccrediteerde LearnS3 trainers. LearnS3 verzamelt heel ervaren en begeesterde S3 trainers om kwalitatief hoge S3 materialen, workshops en opleidingen aan te bieden. Deze trainers hebben ook veel praktijkervaring in het implementeren van S3 patronen en kunnen zo uw behoeften rond het correct en effectief leren toepassen van S3 maximaal ondersteunen.

Uw resultaten

Na het volgen van deze opleiding:

 • ontwikkelde u een grondige kennis en begrip van de S3 principes en patronen.
 • kunt u binnen uw organisatie effectief behoeften detecteren en er bewust en effectief op antwoorden.
 • kunt u de S3 patronen rond besluitvorming, effectief vergaderen en het faciliteren van persoonlijke ontwikkeling in de praktijk brengen.
 • bent u gewapend om participatieve groepsprocessen te begeleiden die effectief zijn én maximaal de collectieve intelligentie gebruiken.
 • kunt u S3 patronen inzetten om snel van concept tot actie te komen op basis van zelfsturende teams.
 • kent u verschillende manieren om een wendbare organisatiestructuur neer te zetten die écht werkt.
 • leerde u voortdurend reflecteren en ontdekken over hoe u werkt en leert, samen met anderen.

Bestemd voor

Deze opleiding is ontworpen voor:

 • leiders en managers
 • change agents, consultants en hr
 • agile coaches, projectmanagers en Scrum Masters
 • iedereen die geïnteresseerd is in het onderzoeken van manieren om zelforganisatie en gedistribueerd leiderschap te ontwikkelen
 • diegenen die geïnteresseerd zijn in nieuwe trends in organisatieontwikkeling zoals Responsive.org, Reinventing Organisations, Teal, Holacracy, ...

Programma

Tijdens deze opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod. Waar mogelijk oefenen we onderstaande S3 elementen in op basis van herkenbare en relevante thema’s of voorbeelden. 

 • Definitie, ontstaan en achtergrond van Sociocratie 3.0
 • De S3 principes
 • Behoeften en doelen van de organisatie identificeren m.b.v drivers en er bewuster en effectiever op antwoorden
 • Een organisatie van binnenuit wendbaar maken door te navigeren via spanning
 • Verantwoordelijkheid delegeren naar duidelijke domeinen en hoe daarbinnen zelfsturend te werken als team (kring) of individu (rol)
 • Cocreëren van voorstellen
 • Consent besluitvorming
 • Feedback mechanismes (peer review, meeting evaluatie, ...) en artful participation om verantwoordelijkheidszin en engagement te verhogen
 • Opstarten van projecten en programma’s m.b.v. driver mapping om een werkende projectstructuur en duidelijke rollen en verwachtingen te creëren
 • Effectief vergaderen (governance meetings) en het maken en evalueren van afspraken in korte leercycli
 • S3 patronen rond organisatiestructuur om in elke situatie een werkende en wendbare structuur te ontwikkelen die maximale waardecreatie toelaat
 • Hoe te starten met het implementeren van S3 patronen

Naast theorie en oefeningen voorzien we ook voldoende reflectietijd zodat u de aangeleerde stof naar uw praktijk kunt vertalen, en daarover in dialoog gaan met elkaar en de trainers.

 

Docent(en)

cr-01808335
Dieter Dehaes

Dieter Dehaes is een ervaren Agile coach en trainer. Wat hem boeit is de begeleiding van teams en organisaties in hun overgang naar een cultuur gebaseerd op zelfsturing, zelforganisatie, engagement en gelijkwaardigheid. Daarbij heeft hij bijzondere aandacht voor de veranderende rol van leidinggevenden in een context van medewerkers en teams die alsmaar autonomer werken. Dieter heeft als voormalig teamlead, project-, program-, en interim manager de brede ervaring opgedaan die hij nodig heeft om zich in te leven in de uitdagingen van deze leidinggevenden. Als licensed Management 3.0 facilitator inspireert hij hen en helpt hen heel concreet om nieuw gedrag en nieuwe technieken te implementeren.

Lees meer
D_03324.jpg
Jef Cumps

Jef Cumps is een beslagen managementcoach die verschillende organisaties ondersteunt in hun transitie naar Lean & Agile. Als Nederlandstalige gecertifieerde SCRUM-coach is hij hét aanspreekpunt voor praktische vragen. Jef is een coach pur sang die telkens weer het beste naar boven haalt bij de mensen met wie, en de organisaties waarmee hij werkt. Jef draagt ook zeer actief de waarden van Sociocratie 3.0 uit waar een grote impact kan worden gecreëerd op vlak van sterke teams en persoonlijk leiderschap. Zowel teams als organisaties gebruiken Sociocratie 3.0 om succesvol samen te werken vanuit gelijkwaardigheid, collectieve intelligentie en een wendbare organisatiestructuur.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 1 985 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

Wanneer u graag aan deze training wilt deelnemen, maar de prijs is buiten uw bereik of te hoog voor de waarde die u hieraan schenkt, contacteer ons dan gerust om te onderzoeken wat mogelijk is. We willen ervoor zorgen dat de kostprijs voor niemand een barrière is om deel te nemen aan een Sociocratie 3.0 training.

Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Als u zich inschrijft tot een maand voor de startdatum, geniet u onze vroegboekkorting. U betaalt dan 1 585 euro (excl. 21 % btw) in plaats van 1 985 euro (excl. 21 % btw).

Partners

Inschrijven

Data