Hoe beter decisionmakers en kapitaalverschaffers de omvang en de return van een project kunnen inschatten, hoe groter de kans dat ze zullen investeren. Een stevig onderbouwde business case is met andere woorden de sleutel voor succes.

Een bevattelijk en transparant investeringsvoorstel opmaken is nochtans niet eenvoudig. Vele pogingen beperken zich tot een opsomming van de directe kosten en een 'gevoel' over de te behalen voordelen. Het concretiseren van abstracte voordelen en risico's is de grootste uitdaging voor een geslaagde business case. U leert dit proces tot een goed einde te brengen en zo een positieve investeringsbeslissing in de hand te werken.

U krijgt op voorhand een concrete business case toegestuurd. Hieruit destilleert u de kapstokken waarmee u een succesvolle business case uitbouwt.

Pluspunten

Na de opleiding ontvangt u van de docent een template om uw business case vorm te geven, alsook een voorbeeld van een scoringstool om niet-financiële zaken op te lijsten en te kwantificeren.

Uw resultaten

Na de opleiding kunt u:

 • ideeën kneden tot concrete cases.
 • de verschillende aspecten van uw project toelichten en uitwerken in een transparant geheel.
 • kosten en baten gefundeerd onderbouwen.
 • concrete plannen in een gestructureerde en waterdichte business case gieten.
 • zonder problemen de ROI, cashflow en andere financiële aspecten berekenen.
 • uw ideeën binnen én buiten uw organisatie verkopen.
 • de criteria die de beoordelaars van uw dossier hanteren, vatten.
 • zo anticiperen op kritiek en tegenkantingen.
 • onrealistische commerciële doelstellingen ontmaskeren.

Bestemd voor

 • business development managers
 • projectmanagers en -medewerkers
 • afdelingsmanagers
 • product- en brandmanagers
 • verantwoordelijken sales
 • iedereen betrokken bij het opmaken, verdedigen of beslissen van een business case

Een minimum aan financiële voorkennis is wenselijk.

"

Hoewel de opleiding een zekere financiële voorkennis vereist, is het geen probleem om bij gebrek van deze kennis de opleiding toch te volgen. Bij het uitwerken van een business case is er immers naast de opbouw, ook oog voor creativiteit en klanteninzicht nodig. Bijgevolg vond ik het een mooi leerpakket direct toepasbaar voor kleine en grote ondernemingen. De expertise van de docent is uitermate goed en hij leeft zich bijzonder goed in de situatie van de deelnemer in met prima voorbeelden, tips, opmerkingen, ...

"
Danny Vermeulen, zaakvoerder, StrinnLab
"

Cursus is goed onderbouwd en kennis van docent is uitstekend en omvangrijk. Ik heb veel geleerd en weet nu hoe ik een businesscase moet aanpakken en opstellen.

"
Hubert Maassen, projectleider, ProRail Nederland
"

De opleiding biedt een zeer relevante verwijzing naar de werkelijkheid en kwalitatieve aspecten met veel voorbeelden! Deze cursus zal me zonder twijfel helpen om niet operationele en creatieve commerciëlen te overtuigen om toch werk te maken van een evenwichtige en gezonde denkoefening, de businesscase!

"
Bart Vancoppenolle, commercial director Benelux SWETS, Swets Information Services
"

Deze opleiding kan ik ten zeerste aanraden aan andere deelnemers. Een ideale combinatie van theorie en praktijk. Daarnaast kan je ook bijleren van hoe andere deelnemers dit binnen hun bedrijf aanpakken.

"
Danny De Boeck, ICT projectmanager, De Lijn
"

Sterktes van deze opleiding zijn enerzijds de opbouw (vertrekkende van een beperkte set parameters, toch uitkomen op een realistische business case) én anderzijds het realisme.

"
Stefaan Delrue, Telenet

Programma

1. Algemeen

 • Investeringen en het belang van investeringsanalyses
 • Link met het businessplan en de strategie van de organisatie

2. Welke boekhoudkundige gegevens hebt u nodig?

 • Gegevens uit de balans- en resultatenrekening
 • Kostallocatie: costaccounting versus managementaccounting?
 • De tijdswaarde van het geld

3. Belangrijke bouwstenen voor een business case

 • Probleemstelling, voorgestelde oplossing en alternatieven
 • Risico's, assumpties en kritische succesfactoren
 • Opstellen van de cashflowtabel

4. De financiële evaluatie van een investering

5. Scoringsmethodieken en portefeuillebeslissingen

Docent(en)

D_00246.jpg
Stefan Verhasselt

Stefan Verhasselt is al meer dan 15 jaar beroepsmatig bezig met business cases en al langer dan 10 jaar trainer voor NCOI Learning. Momenteel is hij portfolio project manager bij KBC Securities. Voordien was hij manager Business Improvement Services bij LeasePlan Fleet Management waar hij verantwoordelijk was voor project portfolio management, de begeleiding en coaching van project managers, het opstellen van templates, ondersteuning van de business bij het opstellen en uitwerken van projectinitiatiedocumenten en businesscases en de implementatie van diverse business changes. Hij vervulde eveneens de functie van operations manager bij de Gymnastiek Federatie Vlaanderen waar hij verantwoordelijk was voor alle ondersteunende domeinen zoals budgettering, financiën, ICT, subsidiëring, kwaliteit, evenementen en sponsoring. Zijn affinitiet met business casing startte bij KBC, waar hij als intern organisatieadviseur aan de wieg stond van het businesscasemodel en (mede)verantwoordelijk was voor de jaarlijkse screening van diverse investeringsdossiers. Zijn kennis en ervaring garanderen u een schat aan concrete tips en adviezen, zodat u met deze praktijkgerichte opleiding maximale resultaten boekt.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 806 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Extra:

NCOI Learning is erkend door het Project Management Institute (PMI) als Registered Education Provider (R.E.P.). Dit is een belangrijk kwaliteitslabel voor projectmanagementopleidingen. Voor deze opleiding krijgt u eveneens 7 PDU's.

Accreditatie:
 • PMI Project Management Institute, 7 punten (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Partner(s)

Inschrijven

Data