Tijdens onze jaarlijkse webinar day "Estateplanning" die dit jaar doorgaat op vrijdag 21 augustus 2020 focussen we op een aantal nieuwigheden in het landschap van de vermogensplanning.

Naast "Maatschap vs. Uitgebreide lastgeving" zijn er ook nog deze topics:

 • "Vermogensplanning tussen samenwoners" (dr. Ariadne Van den Broeck)
 • "Erfovereenkomsten: importeer familiale vrede en gemoedsrust in uw successieplanning" (mr. Rinse Elsermans)

Bestemd voor

 • Advocaten
 • Notarissen
 • Magistraten

Programma

Uitgebreide lastgeving vs maatschap teneinde controle te behouden bij een schenking.

 

Tijdens dit seminarie wordt bekeken op welke manier controle kan worden behouden door de schenker door middel van een uitgebreide lastgeving vs door middel van een maatschap.

 

Hierbij worden zowel met betrekking tot de uitgebreide lastgeving als met betrekking tot de maatschap de volgende aspecten belicht:

 • Hoe wordt controlebehoud voorzien voor de schenker? Welke mogelijkheden zijn er?
 • Welke formaliteiten moeten hierbij worden vervuld?
 • Centraal Register / UBO, KBO, (dubbele) boekhouding…
 • Hoe werkt één en ander naar de schuldeisers toe?
 • Wat bij onbekwaamheid van de begiftigde/schenker?
 • Wat met de opzegbaarheid van de lastgeving/maatschap?

 

Op die manier worden de voor- en nadelen bekeken van beide manieren van controlebehoud zodat een antwoord wordt gegeven op de vraag wanneer het aangewezen kan zijn om het controlebehoud via een lastgeving dan wel via een maatschap te voorzien

Docent(en)

evy-dhaene
Evy Dhaene

Advocaat Deknudt Nelis Advocaten

Evy Dhaene legt zich toe op onder meer advisering en procedures omtrent familierecht, familiaal vermogensrecht en vermogensplanning. Zij heeft een bijzondere interesse voor de vereffening-verdeling van nalatenschappen, vermogensplanning met betrekking tot levensverzekeringen, de gunstregeling in de schenk- en erfbelasting voor de overdracht van familiebedrijven en de toepassing in de praktijk van fiscale antimisbruikbepalingen.

Evy publiceert regelmatig over deze materies en zij is spreker op diverse fiscale en vermogensrechtelijke seminaries. Zij was een aantal jaren gastdocent aan de Brugge Business School voor het vak huwelijksvermogens-en samenwoningsrecht.

Evy is master in de rechten (Universiteit Gent – magna cum laude) en is verbonden aan de balie van Gent. Evy is tevens redactielid van het Tijdschrift voor Regionale Fiscaliteit.

Lees meer
guillaume-deknudt
Guillaume Deknudt

Advocaat-vennoot Deknudt Nelis Advocaten

Guillaume Deknudt begeleidt reeds een 15-tal jaar vermogende particulieren. Hij beschikt over een ruime ervaring in nationale en internationale vermogensplanning. Hij heeft tevens een uitgebreide expertise in het voeren van familiale betwistingen en poogt in de eerste plaats steeds tot een minnelijke oplossing te komen in dergelijke conflicten. Ten slotte behandelt hij ook veel fiscale fraudedossiers waarbij bij voorkeur een regeling met de fiscus of het parket wordt nagestreefd.

Guillaume is auteur van talrijke bijdrages in de vakliteratuur. Zo was hij 10 jaar lang auteur van het overzicht rechtspraak inzake schenkingsrecht, erfrecht en testamenten in de bekende reeks Patrimonium. Guillaume is tevens een veelgevraagd gastspreker.

Hij was jarenlang verbonden aan het Instituut voor Familiaal Vermogensrecht van de KU Leuven. Guillaume is tevens wetenschappelijk medewerker bij de Universiteit van Hasselt.

Guillaume is licentiaat in de rechten (KU Leuven – cum laude) en licentiaat in de fiscaliteit (ULB – magna cum laude) en is verbonden aan de balies van Kortrijk en Brussel.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 115 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Extra:

On demand webinars kunnen omwille van regelgeving niet betaald worden met kmo-portefeuille. U kan dit on demand webinar tot 2 maand na aankoop bekijken.

Accreditatie:
 • NKN Nationale Kamer van Notarissen, 2 uren
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 2 uren
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 2 uren
 • OVB Orde van Vlaamse Balies, 2 punten
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 2 uren
 • IGO Instituut voor Gerechtelijke Opleiding, 2 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data