Recente evoluties hebben ervoor gezorgd dat de hedendaagse nietigheidsleer op haar grenzen botst in het vermogensrecht. Het onderscheid tussen absolute en relatieve nietigheid erodeert, en het uitgangspunt dat een rechterlijke tussenkomst steeds noodzakelijk is, blijkt niet langer houdbaar.
Tijdens dit webinar zal de spreker op basis van de fundamenten van het vermogensrecht een duidelijk kader uitwerken om orde te scheppen in de vele vragen die rijzen naar aanleiding van de nietigheid. Concreet focust dit seminarie op de vragen die verband houden met het begrip en de afdwinging van de nietigheid. Wanneer leidt de schending van een wettelijke regel tot nietigheid? Wat is de rol van de openbare orde? Als een overeenkomst inderdaad aangetast is door een nietigheidsgrond, hoe dwingt men de nietigheid dan effectief af? Wat is de rol van de rechter en van tijdsverloop?
Centraal in de uiteenzetting staan de actuele ontwikkelingen die de nietigheid doormaakt. De theoretische analyses staan dan ook ten dienste van een kritische blik op enkele recente arresten die de nietigheidssanctie al dan niet hebben toegepast, zoals de arresten van het Hof van Cassatie van 13 januari 2017, 23 november 2017, 27 september 2018 en 7 november 2019.