Van technische IT-profielen wordt verwacht dat ze hun vak leren op de werkvloer. Jonge afgestudeerden beweren dat ze meer leren over technologieën en systemen tijdens het eerste jaar van hun professionele carrière, dan tijdens hun hele schoolcarrière. Om jonge afgestudeerden te laten leren en groeien binnen uw organisatie hebt u personen nodig die hen goed kunnen begeleiden. Technische mentoren hebben vaak een zeer sterke expertise, maar dat betekent niet dat ze weten hoe ze hun kennis op een efficiënte manier kunnen overbrengen naar anderen.

Dit coachingtraject ondersteunt technische profielen bij hun eerste stappen in de wereld van training en coaching, en dit op een pragmatische manier. Het doel is om hen de tools te geven die ze nodig hebben om hun technische kennis over te dragen aan jonge professionals.

De opleiding bestaat uit 3 modules:

  • Module 1: Denk als trainer
  • Module 2: Denk als coach
  • Module 3: Ervaringen delen

Doelstellingen

Tijdens deze opleiding staan deze 2 onderwerpen centraal:

  • Training: de deelnemer moet zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op kennisoverdracht. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een workshop zijn, maar het kan evengoed gaan om het overbrengen van een technische boodschap tijdens een presentatie, of het op een eenvoudige manier kunnen schetsen van een complex probleem tijdens vergaderingen.
  • Coaching: de deelnemer moet zijn collega's met minder technische kennis kunnen begeleiden en hun vaardigheden naar een hoger niveau kunnen brengen door ze op de juiste manier te coachen. Aan het einde van de training hebt u essentiële coachingsvaardigheden geleerd om doelen te stellen voor uw collega's, en hebt u tips gekregen voor een efficiënte opvolging.

Bestemd voor

  • technische IT-profielen die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van hun collega's op technisch niveau
  • medewerkers die regelmatig kennis moeten delen, bijvoorbeeld door het geven van workshops, trainingen, enz.

Er is geen specifieke voorkennis nodig voor deze training, maar we gaan ervan uit dat u een heleboel technische kennis hebt die u graag met anderen wilt delen.

Programma

1. Online intakegesprek met de trainer voor de start van de training

2. Klassikale training

Module 1: Denk als een trainer

We kijken naar hoe mensen kennis en nieuwe informatie verwerken. We zoeken naar ondersteunende didactische modellen die we kunnen toepassen op een technische context, en gebruiken deze modellen om kennis op een efficiënte manier over te dragen.

Module 2: Denk als coach

Tijdens de coachingmodule duiken we dieper in technieken die u op de werkvloer kunt gebruiken om vragen op de juiste manier te behandelen. We leren dat het stellen van vragen een kunstwerk is, en we leren u hoe u nieuwe medewerkers kunt begeleiden om zelf naar een oplossing toe te werken. We laten u ook zien wat u moet doen om een trainingsplan op te stellen en hoe we mensen op lange termijn kunnen begeleiden. 

3. Ervaringen delen via coachingsessies

Technische coaching gaat vooral over doen en evalueren. Daarom bieden we na de klassikale opleiding drie individuele coachingsessies aan van telkens 1 uur. Dit kan face-to-face of online gebeuren. Zo kunnen we deelnemers die hun collega’s al technisch coachen, helpen met het omgaan met bepaalde situaties.

Docent(en)

d_04429
Arne Van Raepenbusch

Afgestudeerd als software ontwikkelaar was het voor Arne een logische stap om in de consultancywereld te stappen. Uitdagende projecten, nieuwe technologieën, maar wat hem het meeste aansprak tijdens zijn eerste stappen in de arbeidsmarkt was het begeleiden van mensen. Het duurde dan ook niet lang vooraleer hij de rol van begeleider voor medeontwikkelaars opnam, en hij zich volledig onderdompelde in de coachingwereld. Naast het geven van trainingen en het begeleiden van ontwikkelaars, heeft hij nog steeds een actieve rol binnen de ontwikkeling als solution architect. Op deze manier kan hij zijn passie voor ontwikkelen combineren met zijn passie voor het begeleiden van mensen.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 1 700 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kunt deze opleiding klassikaal volgen of online in een Virtual Classroom. Onze online omgeving is perfect geschikt voor het organiseren van opleidingen op afstand. Het biedt veel interactiemogelijkheden tussen de docent en de deelnemers, zoals de mogelijkheid tot vragen stellen, brainstorm met post-its, werken in subgroepen, … het kan net zo goed als in een klassikale opleiding maar dan online. Meer weten over opleidingen in onze Virtual Classroom omgeving? Raadpleeg onze Virtual Classroom pagina op https://opleidingen.ncoi.be/digitaal-leren/virtual-classrooms/ en ontdek de voordelen van een virtuele opleiding.

Kiest u voor een online sessie (via MS Teams), betaalt u slechts 1 550€ in plaats van 1 700€ (excl. 21% btw).

Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Kiest u voor een online sessie (via MS Teams), betaalt u slechts 1 550€ in plaats van 1 700€ (excl. 21% btw).

Partner

Inschrijven

Data