Van hr-manager naar hr-businesspartner

Digitalisering, agility, … Deze evoluties veranderen de formele en de psychologische relatie tussen werknemer en werkgever. Dit heeft een impact op de positionering en het portfolio van hrm. Alleen goede operationele producten leveren is niet genoeg. Hr moet een strategische partner zijn die bijdraagt aan de organisatiedoelen en de rollen vervult van de organisatiestrateeg, change-agent en talentmanager.

Een strategisch en duurzaam mensbeleid en een wendbare organisatie maken vandaag het verschil. De hr-afdeling is hiervoor samen met het lijnmanagement verantwoordelijk. Een strategisch partnership tussen hr en het lijnmanagement is dan ook fundamenteel voor het succes van uw organisatie.

Tijdens deze masterclass ontdekt u hoe u een strategische partner bent voor het lijnmanagement en hoe u uw hr-missie en visie afstemt op de organisatiedoelen.

Hr-businesspartner: 6 functies in 1

‘Hr-businesspartner’ is een parapluterm voor zes functies, volgens de Amerikaanse hr-professor Dave Ulrich:

 • geloofwaardig adviseur
 • businesspartner
 • strateeg
 • changemanager
 • talentmanager
 • operationeel uitvoerder

Deze hr-masterclass zoomt in op deze zes rollen. U ontdekt theoretische modellen en kader, praktische voorbeelden en tips en tricks.

Ontplooi de hr-businesspartner in u

De masterclass verkent met u de kerncompetenties van een hr-businesspartner. U leert hoe u uw rol als hr-businesspartner nog beter invult. U ontdekt uw sterktes en uw verbeterpunten, lijst uw doelstellingen op, en krijgt hrm-bagage mee die u meteen omzet in de praktijk.

Uw eigen ervaringen spelen een belangrijke rol binnen dit programma. Uw ervaringen en de uitwisselingen tussen de deelnemers vormen de basis voor het verder ontwikkelen van uw competenties als hr-businesspartner

Pluspunten

 • U verwerft de kerncompetenties van een succesvolle businesspartner.
 • U groeit uit tot een volwaardige sparringpartner en adviseur voor uw managementteam.
 • U krijgt coaching en begeleiding van topexperts én wisselt praktijkervaringen uit met trainingsgenoten.
 • De coaches hebben een forse track record als hr-specialist en kennen uw uitdagingen door en door.
 • U bouwt samen aan best practices voor hr-businesspartners en neemt een koffer vol meteen bruikbare tips & tricks mee naar huis.
 • U krijgt inzicht in uw eigen sterke en zwakke punten als businesspartner.

Uw resultaten

 • U kent uw eigen sterke punten én werkpunten als hr-businesspartner.
 • U draagt bij tot het halen van bedrijfsdoelstellingen.
 • U beheerst de kerncompetenties uit het hrm-model van Ulrich.
 • U kent best practices die u vertaalt naar uw eigen organisatie.

Bestemd voor

 • hr-managers
 • hr-businesspartners die hun kennis, competenties en vaardigheden willen aanscherpen
 • hr-professionals die hun specialistische functie willen vervangen door een meer generalistische rol
 • hr-professionals die als sparringpartner en adviseur van het management willen optreden
 • hr-medewerkers die willen uitgroeien tot businesspartners
 • hr-consultants
"

Een opleiding die mijn verwachtingen heeft overtroffen. Een kleine en bijzonder enthousiaste groep en twee toplesgevers waardoor leerervaring en beleving maximaal werden. Perfect evenwicht tussen theorie en praktijk. Boeiende en motiverende werkvormen, en een stevige basis om onmiddellijk mee aan de slag te gaan. Kortom 'een aanrader'!

"
Patrick De Meulenaere, hr manager, Thuiszorgwinkel Midden-Vlaanderen
"

Absolute aanrader voor wie zich nog moet zien te positioneren in zijn rol als HR BP in het bedrijf waarin hij/zij tewerkgesteld is. Je krijgt heel veel werkmateriaal/schema's/modellen die je onmiddellijk kan toepassen op je bedrijf. Het cursusmateriaal is echt werkmateriaal. Er was heel veel ruimte voor ervaringsuitwisseling in een veilige omgeving.

"
Barbara Bataillie, hr verantwoordelijke, Dewaele Groep
"

Voor mij was het de perfecte manier om even een stap uit de dagelijkse praktische hr te zetten en vanop een afstand hr te bekijken, op een businesswise manier.

"
Elsie Callaert, hr bp / projectcoördinator, Alcon-Couvreur
"

Ik ben zeer tevreden over de opleiding. Met een kleine groep was het leuk samenwerken want op die manier kunnen we veel leren met en van elkaar. Bedankt voor de goede samenwerking!

"
Luc VandenEynde, HR business partner, Sobinco
"

De dag over Change management is ook écht een 'game changer'. Neem dat gerust letterlijk: aan de hand van een spel krijg je inzichten mee over de verschillende stakeholders in veranderprojecten en krijg je de mogelijkheid om 'à la minute' te zien welke gevolgen verschillende acties je opleveren. Razend interessant in veranderlijke tijden zoals vandaag!

"
Tina Vereecken, talentpartner, HR Rail

Programma

Dag 1 (voormiddag) - Kick-off: breng uzelf in kaart

Bent u een volleerde strateeg, maar wilt u nog aan uw adviesvaardigheden schaven?

Of is changemanagement helemaal uw ding, en zegt ‘operations’ u weinig? Op de eerste dag brengt u uzelf in kaart: hoever staat u als hr-businesspartner?

Tijdens de zesdaagse opleiding legt u met de hele groep doelen vast. En start u ook uw eigen ‘leerdagboek’: uw doelstellingen, uw evolutie, en uw plannen voor hoe u uw nieuwe kennis wilt toepassen.

Dag 1 (namiddag) - Geloofwaardig adviseur: sleur ze mee in uw verhaal

Hebt u een baanbrekend idee, revolutionair plan of doordachte strategie? Sterk! Nu alleen nog ... uw collega’s overtuigen. Want hoe u iets aanbrengt, is minstens even belangrijk als wat u zegt. Daarom focust deze masterclass ook op communicatietechnieken als storytelling. U leert:

 • invloed en impact hebben
 • leiding geven als hr-professional
 • uw verhaal verkopen

Docent: Raf Vanzeer

Dag 2 - Businesspartner: begrijp uw business en de markt

Als hr-businesspartner hebt u een belangrijke troef: uw blik werkt als een cameralens.

Tijdens de masterclass leert u hoe u die vakkundig gebruikt. U zoomt in en duikt in de details van uw business. Tot u de taal van uw business volledig beheerst.

Daarna zoomt u uit tot een helikopterzicht. In welke sociale, economische en technologische context werkt u?

Bovendien werkt uw zoomfunctie ook in de tijd: welk imago bouwde uw bedrijf op? En wat zijn de trends van morgen?

De antwoorden vertaalt u in strategieën.

Docent: Raf Vanzeer

Dag 3 - Strateeg: stem uw hr-beleid af op uw bedrijfsmissie

Visie, missie en strategie: woorden waarmee veel managers goochelen, maar die vaak hol blijken. U doet het anders: u kleurt ze in voor uw beleid, volgens het palet van uw organisatie.

Hoe? U leert de juiste competenties tijdens de masterclass. Resultaat? U brengt de strategieën van uw hr én van uw bedrijf op één lijn. Zo maakt u uw organisatie weerbaarder, en uzelf onmisbaar als hr-businesspartner.

Docent: Raf Vanzeer

Dag 4 - Change champion: bedrijfsinrichting om verandering te integreren

Uw bedrijf staat niet stil. De markt, de concurrenten, de klanten en de medewerkers hebben andere verwachtingen en aanpassing van de bedrijfsvoering is noodzakelijk. Ook als dat impact heeft op de organisatie en dus op de medewerkers. Hoe gaat u als hr-businesspartner hiermee om?

De masterclass gidst u met changemanagement naar de middenweg. U leert:

 • welke de kenmerken zijn van een bekwame organisatie
 • hoe grote veranderingen kunnen georganiseerd worden
 • welke rol een hr-businesspartner heeft in elke fase van verandering
 • oplossingsgericht op te treden

Docent: Katia Van Belle

Dag 5 - Talentmanager: rekruteer toptalent

Werkt uw bedrijfsimago niet als een magneet? Dan mag u zoveel adverteren als u wilt: talenten spoelen niet zomaar aan. De oplossing? Employer branding. U profileert u als een aantrekkelijke werkgever – en u bént dat ook. Zo lokt u de perfecte kandidaten, en houdt u ze bij u.

Op dag vijf van deze masterclass is dus uw talentmanagement aan de beurt, van de krijtlijnen, over de uitrol tot de evaluatie.

Niet zeker of uw directie ook wil investeren in talent? Geen probleem: u ontdekt feilloze strategieën om zelfs uw CEO te overtuigen.

Docent: Raf Vanzeer

Dag 6 (voormiddag) - Operationeel uitvoerder: zorg voor efficiënte processen

Een raderwerk is maar zo efficiënt als zijn zwakste schakel. En dat is net zo voor uw hr-afdeling. Op de laatste dag beantwoordt u onder andere deze vragen:

 • Hoe stroomlijnt u uw procedures?
 • Wat weet u over de arbeidswetgeving?
 • Welke geavanceerde hr-software gebruikt u?
 • Hoe zet u social media in voor uw hrm?
 • Op welk niveau staat u als proces- en projectmanager?

Dag 6 (namiddag) - Operationeel uitvoerder: polijst uw kader

Professioneel uw mensen en uw processen beheren, is cruciaal voor een succesvolle hr-businesspartner. Maar beweegt uw bedrijf niet mee? Dan loopt u vast. Bekijk uw organisatie dus met argusogen: draagt de structuur bij tot de missie van het bedrijf? Wat kan er beter aan de communicatie? En hoe beïnvloedt het beloningssysteem uw organisatie?

Docent: Raf Vanzeer

Docent(en)

D_00077.jpg
Katia Van Belle

Katia Van Belle begon in 2000 training te geven binnen de JCI University Europe. Deze hobby werd een passie en ze besloot om er haar beroep van te maken. Eerst binnen De Post, nadien als zelfstandig trainer binnen Propellor, een training- en coachingbedrijf gespecialiseerd in project- en changemanagement. Hiervoor benut ze haar jarenlange ervaring als projectmanager voor onder andere SES Europe. Katia's opleidingen focussen op toepassingen in de dagelijkse realiteit van het werk.

Lees meer
D_03128.jpg
Raf Vanzeer

Raf Vanzeer is director bij beopldd Belgium. Zijn expertise op vlak van design en implementatie van mens- en organisatieprojecten is onnavolgbaar. Hij treedt ook vaak op als klankbord en executive coach voor CEO’s, hr-directors en hr-businesspartners. Daarvoor werkte Raf onder meer bij Capco waar hij de hr en Core Business Support uitbouwde voor de regio Eurazië.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 3 182 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
 • VOV Vlaams Opleidingsverlof, 48 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Volgt u eveneens de opleiding 'Sociale wetgeving in België: basisopleiding' en/of de Masterclass ''Hr businesspartner: Masterclass' dan krijgt u een korting van 10 % op het totale opleidingsbedrag.

Partner(s)

Inschrijven

Data

Download uw brochure 'Hr Business Partner: masterclass'

met een volledig overzicht van alles wat u moet weten over deze opleiding.