Het btw-aspect bij projectontwikkeling in vastgoed is zeer belangrijk. Alle partijen hebben vragen omtrent het toe te passen btw-tarief, de mogelijke aftrekbaarheid, de toepasbaarheid van btw bij verkopen en dergelijke meer.

Een grote discussie die vaak terugkomt, handelt over het vraagstuk: wanneer gaat het over verbouwing of over nieuwbouw.

We mogen zeker ook niet vergeten dat het toe te passen btw-tarief de kostprijs van het project zwaar beïnvloedt. Vanuit dit aspect dienen we dus de antwoorden te kennen op alle mogelijke vragen die we hebben.

Bestemd voor

  • ondernemers
  • accountants
  • adviseurs & begeleiders van vennootschappen
  • belastingconsulenten
  • bedrijfsleiders
  • zaakvoerders

 

Programma

Dat btw voor projectontwikkelaars een interessante (en belangrijke) topic is, is nog maar eens gebleken bij de invoer van het verlaagd tarief inzake afbraak en heropbouw. Tijdens deze uiteenzetting gaan we na waar de pijnpunten liggen voor projectontwikkelaars.

Verder worden projectontwikkelaars met een aantal specifieke problematieken geconfronteerd. In welke gevallen kan er worden verbouwd aan 6% btw? Geldt een uitbreiding van een gebouw (bijvoorbeeld penthouse op een bestaand gebouw) als nieuwbouw of uitbreiding?

Hoe zit het met gesplitste verkopen? Is de Wet Breyne een verkoop of aannemingsproject? Hoe zit het dan met de opeisbaarheid van de btw en welke btw-tarieven pas je toe? En hoe zit het met infrastructuurkosten?

Wist u overigens dat projectontwikkelaars (als beroepsoprichter) niet altijd hoeven te verkopen onder het btw-regime? We gaan na in welke gevallen.

Genoeg om over te praten dus…

Docent(en)

cr-00003754
Bart Buelens

Bart Buelens is oprichter van VAT Consult (vat-consult.be) waar hij bedrijven en accountants bijstaat met advies en geschillen inzake btw. Hij doceert btw aan UCLL en de Fiscale Hogeschool en is een veelgevraagd spreker voor btw-seminaries. Bart is lid van de kernredactie Fiscale Actualiteit (Wolters Kluwer).

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 115 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kan dit webinar live bekijken, het is echter ook mogelijk de opname tot 2 maand na het webinar te (her)bekijken.

Documentatie:

Deze zal digitaal via het platform ter beschikking worden gesteld.

Accreditatie:
  • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 2 uren
  • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 2 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data