Het invullen van de btw-aangifte vergt elke maand of trimester de nodige concentratie van uzelf of uw medewerkers. Bovendien wilt u een volwaardige sparringpartner zijn voor uw btw-controleur.

Laat u niet in de hoek drummen. Verneem hoe een btw-controle concreet verloopt, welke sleutelmomenten uw speciale aandacht verdienen en hoe u mogelijke sancties vermijdt.

Ontdek de meest voorkomende valkuilen van de periodieke btw-aangifte en bijhorende controles. Na deze opleiding benut u de btw-wetgeving op optimale wijze, past u uitzonderingen op de regel vlot toe en stelt u zich assertiever op tijdens een btw-controle.

Bestemd voor

 • interne of externe (hoofd)boekhouders
 • interne of externe accountants
 • financieel verantwoordelijken
 • bedrijfsrevisoren
"

Deze cursus is logisch opgebouwd en wordt gepresenteerd door een docente met (praktijk)kennis van zaken.

"
Anne Joos, bediende boekhouding, Argenta Spaarbank
"

Duidelijke uitleg van de aangifteroosters, met ruimte voor vragen. Goede presentatie en naslagwerk.

"
Cornel Klaasse, supervisor F&A, Mercedes-Benz Financial Services BeNeLux
"

Elk aangifterooster komt uitgebreid aan bod. Een goede opfrissing voor eenieder die reeds btw-aangiftes doet. Interessante tips & tricks en ervaringen delen met elkaar over specifieke btw-situaties.

"
Raf Van Laere, accountant, C-Power

Programma

1. De periodieke btw-aangifte van A tot Z

 • Overzicht (per kader en rooster) van de periodieke btw-aangifte, met aandacht voor alle inkomende en uitgaande handelingen.
 • Bijzondere documenten en handelingen (driehoeksverkeer, handelingen van buitenlandse belastingplichtigen, verlegging van heffing, model voor geautomatiseerde invulling, enz.).
 • Verbanden tussen aangiftevakken die u vóór de indiening van de btw-aangifte zeer nauwgezet moet verifiëren.
 • Wijzigingen aan de indieningsplicht: periodiciteit, vakken, aangifteformulieren? Bespreking van de laatste wetgeving terzake.

2. De btw-controle

 • Welke rechten heeft een btw-controleur? Welke documenten en stukken moet u voorleggen?
 • Hoe verloopt een klassieke btw-controle? Welke topics verdienen speciale aandacht (verlegging van heffing, investeringsgoederen, herfacturatie tussen ondernemingen, enz.)?
 • Welke sancties riskeert u bij het niet-respecteren van de btw-wetgeving? En vooral: hoe vermijdt u deze sancties?
 • Wat is de impact van verjarings- en herzieningstermijnen over btw? Wat is hun mogelijke impact op een btw-controle?

Docent(en)

d_00325
Heidi Deschacht

Heidi Deschacht specialiseert zich sinds november 1993 in de btw-wetgeving. Ze werkte als Senior Tax Advisor bij de btw-afdeling van Coopers & Lybrand (het huidige PwC) en ging medio 2000 aan de slag bij THE VAT HOUSE. Ze woonde 2,5 jaar in Singapore en vervoegde THE VAT HOUSE terug op 1 oktober 2009. Ze heeft uitgebreide ervaring met het begeleiden van Belgische en buitenlandse vennootschappen in hun btw-problematiek, en dit op verschillende niveaus en in diverse onderwerpen, zoals bv. internationale goederenbewegingen, logistieke uitbouw van een onderneming, (internationale) dienstverlening, btw-problematiek bij vzw’s, administratieve verplichtingen. Ze is eveneens bedreven in het verrichten van btw-audits en begeleiden van btw-controles. Daarnaast is zij ook regelmatig spreker tijdens btw-opleidingen, zowel over Belgische als Europese topics. Ze is medeauteur van verschillende boeken over btw, o.m. “Investeringen en de btw”, “Btw-praktijkboek” en “Vervoersdiensten en btw” (Wolters Kluwer).

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 806 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kunt deze opleiding klassikaal volgen of online in een Virtual Classroom. Onze online omgeving is perfect geschikt voor het organiseren van opleidingen op afstand. Het biedt veel interactiemogelijkheden tussen de docent en de deelnemers, zoals de mogelijkheid tot vragen stellen, brainstorm met post-its, werken in subgroepen, … het kan net zo goed als in een klassikale opleiding maar dan online. Meer weten over opleidingen in onze Virtual Classroom omgeving? Raadpleeg onze Virtual Classroom pagina op https://opleidingen.ncoi.be/digitaal-leren/virtual-classrooms/ en ontdek de voordelen van een virtuele opleiding.

Documentatie:

Heidi Deschacht is coauteur van het boek 'Aangiften btw' (326 pagina's, winkelwaarde 79 euro). Als deelnemer aan deze opleiding ontvangt u een gratis exemplaar van dit boek.

Deze opleiding scoort:

8/10

Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 7 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 7 uren
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 7 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data