Btw is een evoluerende materie. Deze opleiding is echter geen specifieke btw-update, maar focust op een aantal hot topics die verband houden met de recente btw-actualiteit. In tegenstelling tot een ‘normale’ btw-update zal Bart niet als een sneltrein door alle recente evoluties gaan, maar zullen concrete onderwerpen in hun geheel worden behandeld. Belangrijk hieraan toe te voegen is dat de actualiteit toegepast wordt op deze topics.

Met deze opleiding willen wij u de actualiteit brengen en tegelijkertijd focussen op zaken die soms onder de radar blijven, maar toch belangrijk zijn voor uw werkzaamheden.

Wij behoeden u van het lopen in btw-valkuilen die niet altijd direct zichtbaar zijn met het blote oog.

Heeft u zelf vragen of opmerkingen over actuele btw-onderwerpen? Mail ze ons en we bekijken hoe we ze in deze of een volgende sessie kunnen verwerken!

Tijdens deze eerste sessie focussen we op dé klassieker in zake btw, namelijk de doorrekening van kosten. We doen dit niet op de klassieke manier, maar bekijken we hoe heel actuele evoluties een impact hebben op de dagdagelijkse praktijk. Hof van Justitie en andere rechtspraak lijken soms spitstechnologie, maar toegepast op alledaagse situaties bieden ze soms hét antwoord op de vraag waarmee u al lang rondliep. De onderwerpen van deze sessie:

 • Doorrekening van kosten. Dé absolute klassieker in zake btw. Maar er worden o-zoveel fouten tegen gemaakt! Laat ons eens een praktische methode bekijken om dit onderwerp aan te pakken. En we bekijken hoe u de dramatische gevolgen van een aantal recente arresten kan vermijden.
 • Niet-doorrekening van kosten. Heeft u er al eens bij stil gestaan wat er gebeurd als u kosten niet doorrekent? Een aannemer stelt materiaal en bestelwagens ter beschikking van onderaannemers. Mag hij de btw in aftrek brengen? Of rijst hier een probleem? Een vraag die in de Belgische praktijk niet is beantwoord, maar waarop het Hof van Justitie wel het antwoord biedt!
 • Als u kosten niet doorrekent, denkt u uiteraard ook aan gratis handelingen. Wat is de impact van gratis handelingen op uw btw-statuut? Moet de btw-aftrek van een voetbalkantine worden beperkt omdat er gratis drankjes worden uitgedeeld aan de voetballertjes? Het klinkt onlogisch – en dat is het ook – maar hoe maakt u dit hard?  
 • Schadevergoedingen en btw. Welke soorten van schadevergoedingen bestaan er en in welke gevallen moet er (geen) btw worden aangerekend? We hebben nieuws voor u…
 • Gebouwen verkopen zonder btw en toch geen btw moeten herzien? Het kan. We bekijken welke recente mogelijkheden er recent zijn ontstaan.

 

Bestemd voor

 • ondernemers
 • accountants
 • adviseurs & begeleiders van vennootschappen
 • belastingconsulenten
 • bedrijfsleiders
 • zaakvoerders

 

Docent(en)

cr-00003754
Bart Buelens

Bart Buelens is oprichter van VAT Consult (vat-consult.be) waar hij bedrijven en accountants bijstaat met advies en geschillen inzake btw. Hij doceert btw aan UCLL en de Fiscale Hogeschool en is een veelgevraagd spreker voor btw-seminaries. Bart is lid van de kernredactie Fiscale Actualiteit (Wolters Kluwer).

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 115 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Extra:

On demand webinars kunnen omwille van regelgeving niet betaald worden met kmo-portefeuille. U kan dit on demand webinar tot 2 maand na aankoop bekijken.

Documentatie:

Deze zal u digitaal worden bezorgd.

Accreditatie:
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 2 uren
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 2 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data