Btw is een evoluerende materie. Deze opleiding is echter geen specifieke btw-update, maar focust op een aantal hot topics die verband houden met de recente btw-actualiteit. In tegenstelling tot een ‘normale’ btw-update zal Bart niet als een sneltrein door alle recente evoluties gaan, maar zullen concrete onderwerpen in hun geheel worden behandeld. Belangrijk hieraan toe te voegen is dat de actualiteit toegepast wordt op deze topics.

Met deze opleiding willen wij u de actualiteit brengen en tegelijkertijd focussen op zaken die soms onder de radar blijven, maar toch belangrijk zijn voor uw werkzaamheden.

Wij behoeden u van het lopen in btw-valkuilen die niet altijd direct zichtbaar zijn met het blote oog.

Heeft u zelf vragen of opmerkingen over actuele btw-onderwerpen? Mail ze ons en we bekijken hoe we ze in deze of een volgende sessie kunnen verwerken!

Tijdens deze tweede sessie focussen we op "De btw-valkuilen bij onroerend goed transacties". We doen dit niet op de klassieke manier, maar bekijken we hoe heel actuele evoluties een impact hebben op de dagdagelijkse praktijk. Hof van Justitie en andere rechtspraak lijken soms spitstechnologie, maar toegepast op alledaagse situaties bieden ze soms hét antwoord op de vraag waarmee u al lang rondliep. De onderwerpen van deze sessie:

 

Onroerend goed en btw. Een klassieker. Wat zijn de dingen die u zeker moet weten en in welke valkuilen loopt u liever niet? We behandelen het tijdens deze uiteenzetting.

 • Hoe onderwerp ik een contract van onroerende verhuur aan de btw? En wanneer loopt het mis?
 • De btw-herzieningen: wanneer wel en wanneer niet? Kan de administratie zondermeer een herziening eisen wanneer onroerend goed is verkocht of verhuurd?
 • Wanneer wordt een onderneming “gemengd btw-plichtig” en moet ze haar recht op btw-aftrek beperken? Is dat vanaf de verhuur van één gebouw? Hoe loopt dat dan?
 • De administratieve formaliteiten. Formulier 104-1 vergeten of de verklaring in verband met het verlaagd btw-tarief niet ingediend? Is dat een probleem?
 • De btw-eenheid: een oplossing voor al uw problemen! Maar in sommige gevallen toch een probleem… Waar moet je voor opletten bij onroerend goed transacties?
 • Zakelijke rechten en btw: kan de administratie zondermeer het recht op aftrek beperken bij een te lage prijs? Of zijn er optimalisatiemogelijkheden?
 • Investeren in onroerend goed dat u niet hebt gezien. Hoe zit dat met de btw?

Bestemd voor

 • ondernemers
 • accountants
 • adviseurs & begeleiders van vennootschappen
 • belastingconsulenten
 • bedrijfsleiders
 • zaakvoerders

 

Docent(en)

cr-00003754
Bart Buelens

Bart Buelens is oprichter van VAT Consult (vat-consult.be) waar hij bedrijven en accountants bijstaat met advies en geschillen inzake btw. Hij doceert btw aan UCLL en de Fiscale Hogeschool en is een veelgevraagd spreker voor btw-seminaries. Bart is lid van de kernredactie Fiscale Actualiteit (Wolters Kluwer).

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 115 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

On demand webinars kunnen omwille van regelgeving niet betaald worden met kmo-portefeuille. U kan dit on demand webinar tot 2 maand na aankoop bekijken.

Documentatie:

Deze zal u digitaal worden bezorgd.

Accreditatie:
 • ITAA Institute for Tax Advisors & Accountants, 2 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data