Een interne audit is een systematische periodieke controle, geïnitieerd door de eigen organisatie en uitgevoerd door auditors die in dienst zijn van de organisatie. Eigenlijk is het een managementtool om kansen en risico’s bloot te leggen en verbeteringen te signaleren. Met deze opleiding verwerf je kennis over de interne controle en administratieve organisatie. Je neemt de verschillende etappes onder de loep: definitie, COSO-raamwerk, Enterprise Risk Management en interne controle. Tijdens deze 2 dagen wordt de theorie stapsgewijs opgebouwd en ondersteund door praktische voorbeelden en casestudy's.

Doelstellingen

Doel van deze modulaire audit- en controleopleidingen is de werking van de financiële en administratieve organisatie door te lichten en te verbeteren. Je leert hoe je de kwaliteit van je audits verbetert en omzet in glasheldere adviezen. Eerst overloop je in detail de technieken en principes van een financiële en administratieve audit. Vervolgens zie je de technieken toegelicht en geïllustreerd met tal van voorbeelden. Uiteindelijk ga je zelf aan de slag in begeleide oefensessies.

Met deze reeks opleidingen versterk je je rol als adviseur die via suggesties de effectiviteit en efficiëntie van de onderneming verhoogt.

Pluspunten

De praktijkgerichte aanpak en de expertise van de docenten, allen ervaren auditors op hoog niveau, staan er garant voor dat je de aangeleerde auditmethode makkelijk kan toepassen in je bedrijf.

Bestemd voor

Doelpubliek van deze opleiding:

 • auditors
 • controllers
 • analisten
 • risicomanagers
 • internal control specialisten
"

De interne controle binnen MRMP is al vrij goed uitgebouwd, maar dankzij de inhoud van deze cursus is het belang van elke COSO-component nog eens in de verf gezet en duidelijk met voorbeelden gedocumenteerd. Ook door de oefeningen werden de COSO-componenten duidelijker en werden ze minder 'enkel een theoretisch begrip'.

"
Ilse Hurez, procedures overheidsopdrachten, Defensie MRMP-G/P-Eval
"

Zeer goede cursusinhoud die perfect entbaar is op de operationele en managementomgeving van iedere onderneming. Bovendien worden alle belangrijke elementen waar moet op gelet worden in kaart gebracht. Ik heb hier ook de specialisatie teruggevonden die ik zocht.

"
Bart Van Borm, management accountant, De Lijn
"

Als projectleider van het project rond FSMA-circulaire heb ik veel bruikbare info en ideeën die ik kan en zal toepassen.

"
Joris De Meyer, projectleider, ING Non Life Belgium

Programma

A. Interne controle - definitie

B. Het COSO-raamwerk

 • Controle en omgeving
 • Risico-identificatie en -inschatting
 • Controleactiviteiten
 • Informatie en communicatie
 • Monitoring

C. Enterprise Risk Management - bespreking en link met het COSO-raamwerk

D. Casestudie met betrekking tot interne controle

E. De interne controleverklaring vanwege het management

Docent(en)

Flor Keulemans

Flor Keulemans is auditmanager bij BNP Paribas Fortis. Hij is licentiaat in de handels- en financiële wetenschappen (VLEKHO), master in internal auditing (IPO-UFSIA Management School), master in financieel management (VLEKHO) en certified internal auditor. Daarnaast is hij ook voorzitter van IIA-België (sinds 1997), lid van de board of directors van IIA-België (voorheen IIA-Benelux) sinds 1993, programmaleider 'Master in internal auditor' - IPO-UFSIA Management School en lid redactieraad 'Audit en controle in de praktijk - nieuwsbrief' (Wolters Kluwer).

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 1 506 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

Het is niet noodzakelijk om eerst de basisopleiding audit te volgen. Alle opleidingen kunnen perfect afzonderlijk van elkaar gevolgd worden.

Indien u echter geen basiskennis heeft, is het raadzaam om eerst de basisopleiding te volgen.

Als u meerdere opleidingen wenst te volgen, is er een combi-tarief van toepassing.

Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 14 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 14 uren
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 14 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Als u meerdere modules combineert, gelden speciale voordeeltarieven, afhankelijk van de totaliteit van het aantal dagen. Zo betaalt u voor 3 dagen: 1917 EUR, 4 dagen: 2381 EUR, 5 dagen: 2791 EUR, 6 dagen: 3032 EUR, 7 dagen: 3316 EUR, 8 dagen: 3674 EUR.

Inschrijven

Data

Contact

Op zoek naar advies rond deze opleiding?

Neem dan contact op met onze productmanager, wij helpen u graag verder.

kristof
Advies nodig over een van deze opleidingen?

Kristof Van den Langenbergh

Productmanager

Tel. +32 15 79 16 67

kvandenlangenbergh@ncoi.be

Lees meer