Doelstellingen

Elke auditor en controlespecialist wordt geconfronteerd met informatiesystemen. IT kan niet geweerd worden uit de controlewerkzaamheden. Met deze opleiding leert u aan de hand van voorbeelden en concrete stappen hoe auditors en controlespecialisten toegevoegde waarde creëren door IT te betrekken in hun audits en screenings. Hierbij volstaat het inzicht te hebben in de risico’s om de juiste vragen te kunnen stellen. Wij helpen u hiermee op weg.

Met de opleiding 'Interne audit & IT' krijgt u in 2 dagen een overzicht van de audit en controleaspecten van een geautomatiseerde omgeving. U maakt kennis met de verschillende aandachtspunten van IT-governance en leert een methode aan om de sterke en de zwakke punten in uw IT-omgeving op te sporen. Bovendien bezorgt deze cursus u ook een degelijk inzicht in de risico’s verbonden aan recente IT-ontwikkelingen zoals sociale netwerken en cloud computing.

Uw resultaten

Technische IT-kennis is niet noodzakelijk om als auditor of als controlespecialist de juiste vragen te stellen over hoe een organisatie omgaat met informatiesystemen en de daaraan verbonden risico’s. Deze cursus helpt u om te starten met deze niet technische benadering van IT omdat de principes van het deugdelijk omgaan met IT (ook 'IT governance' genoemd) als uitgangsbasis worden genomen.

De cursus geeft een beeld van hoe een organisatie zou moeten omgaan met de macht over data en de systemen om de data te beheren, te verwerken en op te slaan. Vanuit die machtsverdeling wordt gekeken naar wie wat zou moeten doen, wie welke risico’s opvolgt en hoe de verantwoordelijkheden toegewezen zijn. Dit vormt de basis van uw controlewerk.

"

Pluspunten: uitgebreid pakket en de expertise van de lesgever. Deze opleiding is een steun en een bron van onontbeerlijke informatie over materie die voor ons nieuw is.

"
Raphaël Dyckmans, deskundige reglementering interne audit, RVP Rijksdienst voor Pensioenen

Programma

Dag 1

Hoe kan de interne auditor als niet-technisch geleid persoon toch het gebruik van IT in zijn/haar organisatie beoordelen op een professionele manier?

 • Wat is IT audit?
 • Welke zijn de meest gebruikte IT audit raamkaders?
 • Hoe ziet een typisch IT audit proces er uit?
 • Hoe bepaal je de scope (en out of scope) van een IT audit?
 • Wat is het verschil tussen IT general controls en IT application controls?
 • Wat is IT risico en hoe dit evalueren?
 • Hoe kan je de maturiteit meten van IT controles tijdens een IT audit?

Dag 2

Hoe welbepaalde IT-onderwerpen beoordelen met behulp van ISACA COBIT5 en IIA GTAG?

 • Audit van IT Project Management aanpak versus Audit van specifiek IT Audit Project
 • Audit van IT outsourcing versus Audit van cloud computing
 • Audit van Information Security versus Audit van Cybersecurity
 • Audit van IT Disaster Recovery Planning (IT DRP) versus Audit van Business Continuity Management (BCM)
 • Audit van EU GDPR versus Audit van Privacy
 • Audit van sociale media versus Audit van Acceptable Use Policy (AUP)

 

Er is tijd voor vragen en concrete voorbeelden. 

Gelieve laptop of tablet mee te brengen naar beide cursusdagen.

Docent(en)

Marc Vael

Marc Vael is Managing Director van Valuendo (delivering value & do), een onafhankelijk IT advies bureau die organisaties helpt bij de identificatie, meting en beheersing van technologische risico’s. Marc ondersteunt directieleden en managers bij IT proces- en controle analyses/audits en IT optimalisatie missies. Recente advies-opdrachten situeerden zich bij cliënten in volgende sectoren : dienstverlening, pharmaceutica, retail & distributie, overheid en automotive. Daarnaast is Marc Vael ook actief bestuurslid bij ISACA Belgium en ISSA Brussels European Chapter. Marc is executive professor rond IT security, BCM en IT compliance thema’s (UAMS, Solvay Business school en UGent. Hij is auteur van diverse publicaties.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 1 506 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Extra:

Het is niet noodzakelijk om eerst de basisopleiding audit te volgen. Alle opleidingen kunnen perfect afzonderlijk van elkaar gevolgd worden.

Indien u echter geen basiskennis heeft, is het raadzaam om eerst de basisopleiding te volgen.

Als u meerdere opleidingen wenst te volgen, is er een combi-tarief van toepassing.

Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 14 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 14 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Als u meerdere modules combineert, gelden speciale voordeeltarieven, afhankelijk van de totaliteit van het aantal dagen. Zo betaalt u voor 3 dagen: 1917 EUR, 4 dagen: 2381 EUR, 5 dagen: 2791 EUR, 6 dagen: 3032 EUR, 7 dagen: 3316 EUR, 8 dagen: 3674 EUR.

Inschrijven

Data

Contact

Op zoek naar advies rond deze opleiding?

Neem dan contact op met onze productmanager, wij helpen u graag verder.

kristof
Advies nodig over een van deze opleidingen?

Kristof Van den Langenbergh

Productmanager

Tel. +32 15 79 16 67

kvandenlangenbergh@ncoi.be

Lees meer