Iedereen verwacht een efficiënte dienstverlening van de publieke sector, gericht op resultaten. Er is nood aan een goede organisatie met de juiste en duidelijke processen. Op basis hiervan zal een meerwaarde gerealiseerd kunnen worden.

De interne audit komt dan automatisch tevoorschijn. De interne audit kan eender welke organisatie helpen door het evalueren en verbeteren van processen en structuren. Dit alles met het oog op het bereiken van haar strategische doelstellingen.

Het interne auditdepartement kan eventuele risico's in kaart brengen en analyseren om dan de juiste acties te ondernemen. Inclusief opportuniteiten ontdekken en implementeren.

Op al uw vragen zal u antwoord krijgen tijdens deze opleiding. Door kleinere groepen ligt de nadruk steeds op learning by doing en no-nonsense praktische tips om je dagelijks werk vlotter en efficiënter uit te voeren.

Doelstellingen

De opleiding geeft inzicht in het reglementair kader en het raamwerk waarbinnen de interne auditfunctie bij de overheid zich bevindt. De typische auditmethode wordt aan de hand van cases toegelicht.

Uw resultaten

Doel van deze modulaire Audit & Controle-opleidingen is de werking van de financiële en administratieve organisatie door te lichten en te verbeteren. Dat is de uitdaging waar u als auditor voor staat. U leert hoe u de kwaliteit van uw audits verbetert en omzet in glasheldere adviezen.

Eerst overloopt u in detail de technieken en principes van een financiële en administratieve audit.

Ten tweede worden die technieken en principes toegelicht en geïllustreerd met tal van voorbeelden. En ten slotte gaat u zelf aan de slag in begeleide oefensessies.

Zo versterkt u uw rol als adviseur die door zijn suggesties de effectiviteit en efficiëntie van zijn onderneming verhoogt. De praktijkgerichte aanpak en de ervaring van de docenten, allen ervaren auditors op hoog niveau, staan er garant voor dat u de aangeleerde auditmethode in uw bedrijf gemakkelijk kunt toepassen.

"

Voor al wie de basics wil opsteken rond interne audit binnen de publieke sector en naar huis wil gaan met tonnen extra leesmateriaal.

"
Cindy Van Humbeeck, director, Mazars Bedrijfsrevisoren
"

Aan starters kan ik dit zeker aanbevelen.

"
Hans Brosens, consulent bestuurskunde, Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen

Programma

 • Oorsprong en belang van IA binnen de publieke sector
 • Rol en bevoegdheden van de IA functie
 • Standaarden en raamwerken toepasbaar binnen de publieke sector
 • Randvoorwaarden voor de IA functie binnen de publieke organisatie
 • Soorten audits (algemeen)
 • Management van de IA functie (algemeen)
 • Verloop van een audit (algemeen)
 • Specifieke aspecten publieke sector omgeving

Docent(en)

Flor Keulemans

Flor Keulemans is auditmanager bij BNP Paribas Fortis. Hij is licentiaat in de handels- en financiële wetenschappen (VLEKHO), master in internal auditing (IPO-UFSIA Management School), master in financieel management (VLEKHO) en certified internal auditor. Daarnaast is hij ook voorzitter van IIA-België (sinds 1997), lid van de board of directors van IIA-België (voorheen IIA-Benelux) sinds 1993, programmaleider 'Master in internal auditor' - IPO-UFSIA Management School en lid redactieraad 'Audit en controle in de praktijk - nieuwsbrief' (Wolters Kluwer).

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 853 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Extra:

Het is niet noodzakelijk om eerst de basisopleiding audit te volgen. Alle opleidingen kunnen perfect afzonderlijk van elkaar gevolgd worden.

Indien u echter geen basiskennis heeft, is het raadzaam om eerst de basisopleiding te volgen.

Als u meerdere opleidingen wenst te volgen, is er een combi-tarief van toepassing.

Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 12 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 12 uren
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 12 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data

Contact

Op zoek naar advies rond deze opleiding?

Neem dan contact op met onze productmanager, wij helpen u graag verder.

kristof
Advies nodig over een van deze opleidingen?

Kristof Van den Langenbergh

Productmanager

Tel.: +32 15 79 16 67

kvandenlangenbergh@ncoi.be

Lees meer