Een interne audit is een systematische periodieke controle, geïnitieerd door de eigen organisatie en uitgevoerd door auditoren die in dienst zijn van de organisatie. Eigenlijk is het een managementtool om kansen en risico’s bloot te leggen en verbeteringen te signaleren. Met deze opleiding verwerf je de basis van het auditen. Je neemt stapsgewijs de administratieve organisatie onder de loep en analyseert de financiële kant van je bedrijf. Nadat je de principes van auditing onder de knie hebt, maak je een prototype op van een financiële en operationele audit.

Doelstellingen

Doel van deze modulaire audit- en controleopleidingen is de werking van de financiële en administratieve organisatie te doorlichten en te verbeteren. Je leert hoe je de kwaliteit van je audits verbetert en omzet in glasheldere adviezen. Eerst overloop je in detail de technieken en principes van een financiële en administratieve audit. Vervolgens zie je de technieken toegelicht en geïllustreerd met tal van voorbeelden. Uiteindelijk ga je zelf aan de slag in begeleide oefensessies.

Met deze reeks opleidingen versterk je je rol als adviseur die via suggesties de effectiviteit en efficiëntie van de onderneming verhoogt.

Pluspunten

De praktijkgerichte aanpak en de ervaring van de docenten, allen ervaren auditors op hoog niveau, staan er garant voor dat je de aangeleerde auditmethode makkelijk kan toepassen in je bedrijf.

Bestemd voor

Doelpubliek van deze opleiding:

 • auditors
 • controllers
 • analisten
 • risicomanagers
 • internal control specialisten

Het is niet noodzakelijk om eerst deze basisopleiding audit te volgen. Alle opleidingen kunnen perfect afzonderlijk van elkaar gevolgd worden. Indien je echter geen basiskennis hebt, is het raadzaam om eerst de basisopleiding te volgen.

"

Voor mij persoonlijk was het een erkenning dat onze firma voldoet aan alle reglementeringen waaraan een 'interne audit' zich moet houden. Dat alle procedures gevolgd zijn en alle documenten aanwezig.

"
Heidi Van Haudt, auditor, Via-soc private stichting
"

De opleiding geeft een goed inzicht in de functie van interne auditor, en de plaats en de verhoudingen binnen de organisatie. Zeer geschikt als voorbereiding op het opzetten van een interne audit afdeling.

"
Yvan Kerremans, interne auditor, OZ
"

Pluspunten: een goed gestructureerde opleiding - duidelijke uiteenzetting - praktijkvoorbeelden die aangehaald werden - interactie die vereist werd tussen de docent en de 'studenten'.

"
Ann Vorsselmans, senior accountant, SteelForce
"

Lesgever: kennis en kan dit perfect overbrengen, praktijkervaring. Goede en ruime basis.

"
Raf Coppens, process engineer, Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis Aalst
"

Het is een uitdaging een materie als deze in een opleiding duidelijk over te brengen. De docent is hierin méér dan geslaagd!

"
John Bruggeman, assistant interne auditor, FOD Defensie - IAD Interne Audit Defensie

Programma

1. Wat is audit?

2. De relatie tussen corporate governance en audit

3. De verschillende audittypes

4. Het referentiekader van het Institute of Internal Auditors

 • Ethische gedragscode
 • De interne auditnormen
 • De praktijkadviezen

5. Gevalsstudie

6. Organisatie van een interne auditafdeling

 • Het auditcharter
 • Positionering van de interne auditfunctie
 • De audithandleiding
 • Opmaak van het auditplan
 • Relatie met het management
 • Relatie met het auditcomité

Docent(en)

Flor Keulemans

Flor Keulemans is auditmanager bij BNP Paribas Fortis. Hij is licentiaat in de handels- en financiële wetenschappen (VLEKHO), master in internal auditing (IPO-UFSIA Management School), master in financieel management (VLEKHO) en certified internal auditor. Daarnaast is hij ook voorzitter van IIA-België (sinds 1997), lid van de board of directors van IIA-België (voorheen IIA-Benelux) sinds 1993, programmaleider 'Master in internal auditor' - IPO-UFSIA Management School en lid redactieraad 'Audit en controle in de praktijk - nieuwsbrief' (Wolters Kluwer).

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 1 506 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

Het is niet noodzakelijk om eerst de basisopleiding audit te volgen. Alle opleidingen kunnen perfect afzonderlijk van elkaar gevolgd worden.

Indien u echter geen basiskennis heeft, is het raadzaam om eerst de basisopleiding te volgen.

Als u meerdere opleidingen wenst te volgen, is er een combi-tarief van toepassing.

 

U kunt deze opleiding klassikaal volgen of online in een Virtual Classroom. Onze online omgeving is perfect geschikt voor het organiseren van opleidingen op afstand. Het biedt veel interactiemogelijkheden tussen de docent en de deelnemers, zoals de mogelijkheid tot vragen stellen, brainstorm met post-its, werken in subgroepen, … het kan net zo goed als in een klassikale opleiding maar dan online. Meer weten over opleidingen in onze Virtual Classroom omgeving? Raadpleeg onze Virtual Classroom pagina op https://opleidingen.ncoi.be/digitaal-leren/virtual-classrooms/ en ontdek de voordelen van een virtuele opleiding.

Accreditatie:
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 14 uren
 • ITAA Institute for Tax Advisors & Accountants, 14 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Als u meerdere modules combineert, gelden speciale voordeeltarieven, afhankelijk van de totaliteit van het aantal dagen. Zo betaalt u voor 3 dagen: 1917 EUR, 4 dagen: 2381 EUR, 5 dagen: 2791 EUR, 6 dagen: 3032 EUR, 7 dagen: 3316 EUR, 8 dagen: 3674 EUR.

Contact

Op zoek naar advies rond deze opleiding?

Neem dan contact op met onze productmanager, wij helpen u graag verder.

kristof
Advies nodig over een van deze opleidingen?

Kristof Van den Langenbergh

Productmanager

Tel. +32 15 79 16 67

kvandenlangenbergh@ncoi.be

Lees meer

Inschrijven

Data