Ben je administratief medewerker, startende medewerker op de boekhoudafdeling of sta je aan het roer van een onderneming? NCOI Learning ontwikkelde een opleiding die je de basistechnieken van het dubbele boekhouden aanleert. In deze 6-daagse praktijkopleiding komen de meest voorkomende boekingen aan bod: aankopen en verkopen, personeelsadministratie, investeringen en bijbehorende afschrijvingen, financiering, boekingen op balansdatum, resultaatbepalingen en resultaatverdeling … Zo kan je als startende medewerker vlot mee met de dagelijkse werking op een boekhoudafdeling of kan je als zaakvoerder met kennis van zaken de (vennootschaps)boekhouding bespreken met je boekhouder.

Doelstellingen

Tijdens deze 6-daagse opleiding krijg je een antwoord op volgende vragen:

 • Wat is het achterliggende wettelijke kader voor de boekhoudkundige verplichtingen?
 • Wat is het belang van basisbegrippen zoals de balans, de resultatenrekening, het journaal, het rekeningenstelsel, de proef- en saldibalans …
 • Hoe verwerk je inkomende en uitgaande facturen en creditnota's?
 • Hoe verwerk je betalingen en ontvangsten boekhoudkundig correct?
 • Hoe pas je de basisprincipes van personeelskosten correct toe?
 • Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij de registratie van investeringen en bijbehorende financieringsbehoeften?
 • Hoe kom je tot het resultaat van de onderneming? En wat zijn de mogelijkheden betreffende de bestemming ervan?

Na deze opleiding ben je in staat om vlot mee te werken op een boekhoudafdeling. Als ondernemer kan je met kennis van zaken meepraten met je boekhouder.

Pluspunten

De opleiding volgt de werkwijze van het boek ‘Handboek boekhouden - dubbel boekhouden’ van E. De Lembre, J. Verhoeye en P. Everaert, en is rijkelijk gestoffeerd met oefeningen en cases.

Bestemd voor

Deze opleiding is ideaal voor:

 • de professional die nieuw is op de leveranciers- of klantenboekhouding en op zoek is naar een praktijkgerichte basisopleiding
 • de professional die wil doorgroeien op de boekhoudafdeling en op zoek is naar een opfrissingscursus of zijn of haar kennis over de boekhoudmaterie wil aanscherpen
 • de professional die een volledig beeld wil van diverse boekingen, met oog voor veel voorkomende knelpunten
 • de zelfstandige die wil bijblijven op het vlak van boekhouding, zodat hij of zij in staat is om de onderneming nog beter te sturen op zowel strategisch als financieel vlak.
"

Een zeer interessante opleiding! Alle boekhoudkennis die ergens opgeslagen zat weer helemaal opgefrist. Een leuke docente die soms saaie materie op een leuke manier weet te brengen.

"
Daisy Merhottein, hulpboekhoudster, IMI Hydronic Engineering
"

De duidelijke uitleg en veel oefeningen zorgen ervoor dat je het snapt. Bovendien is Els echt een fantastische docent. De nodige humor zorgt ervoor dat alles goed verteerbaar wordt...

"
Peggy Cools, accountant, Intelligent
"

Alles was tip top in orde! Ik heb genoten van een docente die met passie haar vak bracht en die telkens antwoordde met meer dan voldoende kennis.

"
Lynn Calluy, New Business Associate, BMW Financial Services
"

Mede door haar enthousiasme voor de materie, haar aangename stem en hier en daar een kwinkslag wist de docente me tot het einde toe te boeien. De 'aha-momenten' waren telkens weer opstekers!

"
Anja Liesmons, credit controller, Tiense Suikerraffinaderij
"

Alles was tip top in orde! Ik heb genoten van een leerkracht die met passie haar vak verkondigde en telkens weer kon antwoorden met meer dan voldoende kennis.

"
Lynn Calluy, New Bussiness Associate, BMW Financial Services

Programma

 • Achtergrond en wettelijk kader
 • Algemeen aanvaarde boekhoudprincipes
 • De balansmethode, de start van het dubbele boekhouden
 • De boekhoudtechniek
 • De aankoopcyclus
 • De verkoopcyclus
 • De betalings- en inningscyclus
 • De personeelscyclus
 • De investeringscyclus
 • De financieringscyclus
 • De jaarlijkse afsluiting

5 redenen om toch maar je boekhoudkennis te verdiepen

Els De Wielemaker, docent accountancy, bedrijfsfinanciering en fiscaliteit geeft je 5 redenen om te investeren in je boekhoudkennis en zo gemotiveerd jouw steentje bij te dragen aan je bedrijf.

Een juiste boeking kan een grote impact hebben op het grotere geheel. Dat wordt wel eens onderschat door beginnende boekhouders die voor de eerste keer managementkeuzes boekhoudkundig verwerken, of door administratief medewerkers die maar een deel van de boekhoudtaken op zich nemen – denk maar aan facturen ingeven.

Docent(en)

D_01929.jpg
Els De Wielemaker

Els De Wielemaker is als lector aan de Universiteit Gent (Vakgroep Accountancy, Bedrijfsfinanciering en Fiscaliteit) verbonden waar ze verantwoordelijk is voor enkele vakken in de opleiding Handelswetenschappen. Van 2005 tot 2013 was zij tevens verbonden aan Hogeschool Gent, departement Handelswetenschappen en Bestuurskunde, Vakgroep Accountancy en Fiscaliteit waar zij verschillende opleidingsonderdelen binnen het vakgebied Accounting (IFRS, Belgisch Boekhoudrecht, ... ) doceerde. Daarnaast is zij wetenschappelijk coördinator voor het Hoger Instituut voor Accountancy en Fiscaliteit waar zij voor diverse opleidingen en seminaries voor de cijferberoepen als spreker optreedt. Zij is ook lid van de werkgroep Herziening Adviezen van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 2 200 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Documentatie:

Naast een print van de presentaties en de oefeningen ontvang je ook een exemplaar van het ‘Handboek boekhouden - dubbel boekhouden’ van E. De Lembre, J. Verhoeye en P. Everaert ter waarde van 95 euro, uitgegeven bij Intersentia.

Accreditatie:
 • VOV Vlaams Opleidingsverlof, 48 uren
 • ITAA Institute for Tax Advisors & Accountants, 42 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Volgt u eveneens de opleiding 'Advanced boekhouden', dan krijgt u een korting van 20 % op het totaalbedrag.

Contact

eline-swolfs-2019
Advies nodig over deze opleiding?

Eline Swolfs
Productmanager Tax & Accounting
Tel.: +32 15 79 16 62
eswolfs@ncoi.be

Lees meer

Partner(s)

Inschrijven

Data