Naar jaarlijkse gewoonte organiseert M&D Seminars dit overzicht vennootschapsrecht. Een degelijk inzicht in de interpretatie van het vennootschapsrecht door rechtbanken en hoven is voor elke practicus van het vennootschapsrecht immers een must.

Een goede kennis van gerechtelijke uitspraken belangt in de eerste plaats de juristen aan, maar ook accountants en bedrijfsrevisoren moeten over deze kennis beschikken, gezien de talloze opdrachten die hen door de wetgever worden toegewezen.

Ook in 2020 werden er opnieuw opmerkelijke vonnissen en arresten gewezen en/of gepubliceerd, waarvan de draagwijdte voor de praktijk niet mag worden onderschat.

Programma

Wordt ondermeer behandeld:

 • De wettelijke specialiteit van vennootschappen
 • Het optreden in hoedanigheid van organen
 • Wat met het intern reglement na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof van 15 oktober 2020
 • Voorlopige maatregelen: voorlopig bewindvoerder over de maatschap; expert bewaarnemer; …
 • Het individuele onderzoeksrecht van aandeelhouders
 • Het individuele recht op informatie van bestuurders
 • Nietigheid van besluiten van vennootschapsorganen
 • Een aantal geschillen inzake de overdracht van aandelen
 • Het persoonlijk faillissement van de bestuurder
 • Toepassingen van bestuurdersaansprakelijkheid, waaronder toepassingen van de bijzondere faillissementsaansprakelijkheid
 • Toepassingen van de geschillenregeling
 • De passieve rechtspersoonlijkheid na sluiting van de vereffening

Sprekers

emmanuel-leroux
Emmanuel Leroux

advocaat - Director Corporate and M&A, Deloitte Legal

Leroux is a member of the Corporate-M&A department. He focuses on general corporate law advisory, family businesses, capital markets transactions, M&A, and corporate litigation. He also has a particular expertise in corporate governance. Emmanuel Leroux is a regular lecturer at academic and commercial seminars and published several articles on corporate law and corporate governance.

Lees meer
Bernard Tilleman
Bernard Tilleman

Bernard Tilleman (°1965) is Gewoon Hoogleraar aan de KULeuven. Hij is codirecteur van de onderzoeksalliantie Contract & Vermogen en leidt het Centrum voor Rechtsmethodiek. Hij studeerde rechten te Leuven (Magna cum laude, Leuven 1988), Harvard (1989) en te Hamburg (Max Planck Institute für ausländisches und internationales Privatrecht in het kader van Sonderprogramm für ausländische Juristen DAAD (1990). Hij was werkzaam op het secretariaat van de Ministerraad op het kabinet van de premier (1990-1991) en te Brussel op het advocatenkantoor Cleary-Gottlieb (1991-1993). Hij werd toegelaten tot de balie van New York in 1991. Als Aspirant van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek behaalde hij een doctoraat rond bestuur van vennootschappen (Leuven 1996) dat bekroond werd met de Van Dievoet prijs. Sinds 1996 werd hij belast met een leeropdracht in het inleiding tot het recht, contracten- en vennootschapsrecht op de campus Kortrijk, Brussel (Gespecialiseerde Aanvullende Studie Vennootschapsrecht KUB-KU Leuven) en te Leuven. Hij was gastprofessor aan de rechtsfaculteiten van Lille II (Introduction au droit belge(1998-2003), Université de Liège (ULG (Grondig contractenrecht (1999-2003) en aan de Radboudt Universiteit te Nijmegen (TPR Wisselleerstoel 2000). Bernard Tilleman publiceerde verschillende boeken en artikelen in het domein van het vennootschaps- en het contractenrecht (zie Research cv (VLIR Format)). Hij was tevens voorzitter van de Nederlandstalige benoemingscommissie van het notariaat (2004-2008) en van één van de examencommissies beroepsbekwaamheid van het Instituut der Accountants en Belastingsconsulenten, lid van de Juridische Commissie van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Bernard Tilleman in sinds 2012 decaan van de faculteit Rechtsgeleerdheid

Lees meer

Abonnementen M&D Seminars

laptop_hamer_abonnementen-md_istock-1138859232

M&D Seminars biedt twee verschillende abonnementsformules aan, waardoor u extra voordelig kunt bijleren. Met deze opleidingsformules spijkert u continu uw kennis bij op een voordelige manier.

Praktische informatie

Prijs: 210 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Documentatie:

U kunt bij inschrijven bij EXTRA voor volgende supplementen kiezen:

- Uitgeprinte versie van documentatie: 30 EUR supplement (excl. btw)

 

Accreditatie:
 • IGO Instituut voor Gerechtelijke Opleiding, 4 uren (Op aanvraag, mail naar contact@ncoi.be)
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 3,5 uren (In aanvraag)
 • IBJ Instituut voor Bedrijfsjuristen, 4 punten
 • OVB Orde van Vlaamse Balies, 4 punten
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3,5 uren
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 3,5 uren (In aanvraag)
 • NKN Nationale Kamer van Notarissen, 3,5 uren
Incompany:

Inschrijven

Data