Bijna dagelijks verschijnen wel berichten over de vele mogelijkheden, uitdagingen, risico’s en regulering van artificiële intelligentie (AI). Deze ontwikkelingen en het toenemende gebruik van AI zorgen ook voor tal van juridische uitdagingen. Ze hebben immers een invloed op zo goed als alle rechtsdomeinen waaronder mensenrechten,  procedureel recht, fiscaal recht, intellectuele eigendomsrechten, gegevensbescherming, aansprakelijkheid  en het recht van gewapende conflicten. Er wordt dan ook steeds meer onderzoek gedaan naar de impact van AI op traditionele juridische concepten en beginselen. 

 Kortom, AI is hot. Tijdens dit webinar bieden de sprekers een algemene en toegankelijke inleiding in het thema van de regulering van AI. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:

 -      Wat is de huidige stand van regulering over AI op het beleidsniveau van de Europese Unie?

 -      In welke mate is de huidige wetgeving geschikt om het hoofd te bieden aan de risico’s en vele uitdagingen van AI?

 Sommige eigenschappen van AI zoals de autonomie en het gebrek aan transparantie kunnen de toepassing en handhaving van bestaande wetgeving bemoeilijken. De sprekers gaan dieper in op gegevensbescherming en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht. Deze twee rechtsdomeinen zijn immers van groot belang voor de dagdagelijkse werking van zeer veel AI-systemen en worden tegelijk zwaar inhoudelijk op de proef gesteld door de opkomst van AI.

Bestemd voor

  • Advocaten
  • Bedrijfsjuristen

Programma

  • De regulering van AI en een algemene stand van de zaken
  • Buitencontractuele aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door AI-systemen
  • Gegevensbescherming en AI

Docent(en)

Jan de Bruyne
Jan De Bruyne

Jan De Bruyne was assistent Rechtsvergelijking en Schadevergoedingsrecht aan de Vakgroep Metajuridica, Privaat- en Ondernemingsrecht, UGent. Hij behaalde een proefschrift over de aansprakelijkheid van certificeringsdiensten in september 2018. Doorheen zijn doctoraatsonderzoek ontwikkelde hij een bijzondere interesse voor vraagstukken over de buitencontractuele aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door autonome systemen. Dit vertaalde zich in talrijke publicaties in boeken en (inter)nationale tijdschriften, vooral over zelfrijdende wagens. Hij verdiepte zich vervolgens als doctor-assistent in aansprakelijkheidskwesties en robots aan dezelfde Vakgroep van oktober 2018 tot oktober 2020. Sinds 1 oktober 2019 is hij voltijds verbonden aan het KU Leuven Center for IT & IP Law (CiTiP), waar hij zich als docent e-contracts en senior onderzoeker buigt over juridisch-ethische uitdagingen van artificiële intelligentie in het kader van het Vlaams Kenniscentrum Data en Maatschappij.

Lees meer
Elias Van Gool
Elias Van Gool

Elias Van Gool was gedurende een aantal jaren actief aan de balie als advocaat bij Baker McKenzie. Sinds 2019 is hij assistent aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven en is hij lid van Consumer Competition Market (CCM). Hij bereidt een proefschrift voor over aansprakelijkheid voor producten en diensten binnen de context van circulaire economie en nieuwe digitale technologieën (AI, IoT, 3D-printing).

Lees meer
Brahim Bénichou
Brahim Bénichou

Brahim Bénichou is onderzoeker aan het Centre for IT & IP Law (CiTiP) van de KU Leuven, waar hij deel uitmaakt van het Kenniscentrum Data & Maatschappij. Hij is ook actief als Of Counsel in het IP/IT team van het advocatenkantoor NautaDutilh en medeoprichter van My Privacy Specialist. Brahim is gespecialiseerd in IT-recht, met focus op nieuwe technologieën, gegevensbescherming en contracting.

Lees meer

Abonnementen M&D Seminars

laptop_hamer_abonnementen-md_istock-1138859232

M&D Seminars biedt twee verschillende abonnementsformules aan, waardoor u extra voordelig kunt bijleren. Met deze opleidingsformules spijkert u continu uw kennis bij op een voordelige manier.

Praktische informatie

Prijs: 115 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kan dit webinar enkel live bekijken.

Accreditatie:
  • IBJ Instituut voor Bedrijfsjuristen, 2 punten (In aanvraag)
  • OVB Orde van Vlaamse Balies, 2 punten (In aanvraag)
Incompany:

Inschrijven

Data