De internationale mobiliteit van zowel individuen als hun vermogensbestanddelen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo vinden steeds meer Belgen, of hun kinderen, hun geluk in het buitenland en beslissen om België te verlaten òf te investeren in buitenlandse assets. Dikwijls is dergelijke beslissing emotioneel geïnspireerd en worden de vragen naar de precieze juridische en fiscaalrechtelijke gevolgen van deze handelingen te laat gesteld. In dit seminarie geeft de spreker een overzicht van de internationale aspecten van vermogensplanning aan de hand van een aantal praktische casussen.

 

 

 

Tijdens onze jaarlijkse studiedag "Estateplanning" die dit jaar doorgaat op woensdag 26 augustus 2020 in een Virtual Classroom, focussen we op een aantal nieuwigheden in het landschap van de vermogensplanning.

Naast "Internationale vermogensplanning" komen ook de "Actualia inzake Vlaamse erfbelasting" aan bod.

Bestemd voor

 • Advocaten
 • Notarissen
 • Magistraten

Programma

Het seminarie start met een korte theoretische uiteenzetting van enkele belangrijke concepten in de internationale vermogensplanning waaronder het begrip ‘rijksinwonerschap’ dit zowel vanuit het perspectief van de inkomstenbelasting als de erf- en schenkbelasting en de toepassing van de Europese erfrechtverordening op internationale nalatenschappen.

Volgende vragen worden vervolgens beantwoord aan de hand van enkele praktische casussen:

 • Hebben de gekende Belgische technieken inzake vermogensplanning, zoals de gesplitste aankoop of de wederzijdse schenking, de gewenste uitwerking na een verhuis naar het buitenland?
 • Wat zijn de aanknopingspunten voor de heffing van schenk- of erfbelasting in het buitenland (specifieke focus op o.a. Spanje en Frankrijk)?
 • Wat zijn de aandachtspunten bij het verlijden van een schenkingsakte die ook in het buitenland uitwerking dient te krijgen? 
 • Welke acties kunnen ondernomen worden om buitenlandse investeerders die tijdelijk in België verblijven te beschermen tegen het risico van een onverwacht overlijden? 
 • Welke fiscale gevolgen moeten in acht genomen worden indien Nederbelgen wensen te schenken aan hun in Nederland woonachtige kinderen? 
 • De aankoop van buitenlands vastgoed door Belgische inwoners en de beste manier om deze reeds te plannen naar de volgende generatie.
 • Welke vermogensrechtelijke handelingen worden het best gesteld pre-emigratie en/of post-emigratie? 
 • ...

Docent(en)

d_03472
Wim Vermeulen

Wim Vermeulen is specialist vastgoedfiscaliteit bij het advocatenkantoor Cazimir, niet alleen voor investeringen en successieplanning in eigen land, maar ook voor aankopen en planning in het buitenland. Hij is als advocaat verbonden aan de balie van Brussel. Wim heeft een masterdiploma Handelsingenieur dat hij behaalde aan de KULeuven en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is ook master in de Rechten (KULeuven). Wim is auteur van diverse boeken, publiceert in fiscale tijdschriften en kranten en is een veelgevraagde gastspreker over vastgoed fiscaliteit en successieplanning van onroerend goed. Hij doceert 'Vastgoedfiscaliteit' aan de Antwerp Management School en 'Aspecten van internationale onroerend goed fiscaliteit' aan de Fiscale Hogeschool.

Lees meer

Abonnementen M&D Seminars

laptop_hamer_abonnementen-md_istock-1138859232

M&D Seminars biedt twee verschillende abonnementsformules aan, waardoor u extra voordelig kunt bijleren. Met deze opleidingsformules spijkert u continu uw kennis bij op een voordelige manier.

Praktische informatie

Prijs: 199 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3,5 uren (In aanvraag)
 • OVB Orde van Vlaamse Balies, 3 punten
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 3,5 uren (In aanvraag)
 • NKN Nationale Kamer van Notarissen, 3,5 uren (In aanvraag)
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 3,5 uren (In aanvraag)
Incompany:

Deze sessie maakt deel uit van onze studiedag Estateplanning. Volgt u 1 sessie dan betaalt u  199 € per sessie, volgt u beide sessies dan betaalt u 299 €.

Inschrijven

Data