De dertiende editie van de Juristendagen van M&D Seminars, die dit jaar opnieuw georganiseerd wordt, combineert traditiegetrouw juridische bijscholing met een zomerse ontspannen sfeer.

Dit jaar iets anders – nog steeds zullen er gedurende drie dagen verschillende opleidingen gegeven worden door ervaren praktijkjuristen, met mogelijkheid tot vraagstelling, maar dit jaar in digitale vorm.

De formule van deze Juristendagen wordt hierdoor meer dan ooit flexibel: elke deelnemer kan voor een forfaitaire basisprijs vier digitale sessies naar keuze volgen en kan zich telkens bijkomend inschrijven voor twee of meerdere sessies naar keuze.

De rode draad van de uiteenzettingen is dit jaar vennootschapsrecht en burgerlijk recht.

Programma

Gebruik de filters om je tijdstip te kiezen. 

09:00 - 09:30
Onthaal
09:30 - 11:00

Openingssessie - Update ondernemingsrecht

20 augustus 2020

Prof. dr. Diederik Bruloot

Openingssessie - Het nieuwe buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht

25 augustus 2020

Meester Dimitri Verhoeven

Openingssessie - Bewijsrecht vandaag en morgen

27 augustus 2020

De heer Eric Dursin
11:00 - 11:30
Pauze | Registratie volgende sessie
11:30 - 13:00

M&A anno 2020

20 augustus 2020

Meester Michael Heene

Factuur

20 augustus 2020

Meester Wannes Vandenbussche

Belangenconflicten van bestuurders en vereffenaars

25 augustus 2020

Prof. dr. Philippe Ernst

Boilerplate clausules

25 augustus 2020

Meester Geert Bovy en Meester Joost Vynckier

De gedwongen overdracht van aandelen in het nieuwe WVV en eerste knelpunten in de praktijk

27 augustus 2020

Meester Brecht Lambrecht

Ondernemingsovereenkomsten: update na het nieuwe BW en de nieuwe B2B wet

27 augustus 2020

Meester Michel Segers
13:00 - 14:00
Middagpauze
14:00 - 15:30

Vereffening van vennootschappen

20 augustus 2020

Meester Rik Crivits en Meester Jens Vrebos

Actuele ontwikkelingen inzake nietigheid in het vermogensrecht

20 augustus 2020

Prof. dr. Frederik Peeraer

De aansprakelijkheid van bestuurders

25 augustus 2020

Meester Dominique De Marez

Capita selecta algemene voorwaarden

25 augustus 2020

Meester Jochen Schraeyen

Praktijkgerichte topics en onduidelijkheden binnen het WVV - De wijziging van het WVV en de implementatie van de richtlijn aandeelhoudersrechten

27 augustus 2020

Prof. dr. Kristof Maresceau

Actualia buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht

27 augustus 2020

Em. prof. dr. Aloïs Van Oevelen
15:30 - 16:00
Pauze | Registratie volgende sessie
16:00 - 17:30

Slotsessie - Het nieuwe goederenrecht

20 augustus 2020

Meester Lien Bellinck

Slotsessie - De hervorming van het verbintenissenrecht

25 augustus 2020

Prof. dr. Ignace Claeys

Slotsessie - Update ondernemingsrecht

27 augustus 2020

Prof. dr. Diederik Bruloot

Sprekers

diederik_bruloot
Prof. dr. Diederik Bruloot
Docent, UGent

Diederik Bruloot is a professor at the Law School of Ghent University. He teaches several courses on business law as well as a course on international economic law. His current research focusses on the legal aspects of corporate finance. During the last years he published on a broad range of topics within the fields of company law, insolvency law and consumer law.

Diederik obtained his law degree at Ghent University in July 2005 (summa cum laude) and joined the Financial Law Institute as a research assistant afterwards. In June 2012 he successfully defended his PhD thesis regarding creditor protection in European company law (Vennootschapskapitaal en schuldeisers, Antwerp-Cambridge, Intersentia, 2014, 824 p.).

He is a member of the Financial Law Institute (2005), of the Belgian National Centre for Company Law (2014), of the Interuniversity Centre for Consumer Law (2014) and of the Ghent Rolin-Jaequemyns International Law Institute (2015).

Lees meer
michael-heene-nieuw
Meester Michael Heene
Advocaat-vennoot, DLA Piper

Senior Corporate/M&A lawyer. As from May 2019, Partner in the Corporate Department of DLA Piper.

Significant sector experience in the following sectors: Private Equity (both upstream and downstream), Chemistry and Financial Services (significant involvement in almost all bank restructurings in Belgium since the beginning of the financial crisis (Fortis-ABN AMRO/KBC/ING/Dexia-Belfius)). Particular focus on in- and outbound M&A work in and from Flanders (including private equity investments and joint venture projects). Strong Fintech expertise.

Significant experience in strategic, cross border and multi-jurisdictional work, managing large, multinational teams (including multiple assignments abroad) and stakeholder interaction (clients, counterparties, team members, other advisors,...). Strong communication, drafting, organisational and negotiation skills.

Passionate about the crossroad between business and law with strong understanding of corporate finance and valuation concepts and their translation in legal documentation. Strategic thinker with a can-do attitude that goes the extra mile to achieve results.

Holder of a Belgian and French law degree and a corporate finance degree. Teaching assistant in corporate law at Leuven University, author of various articles on corporate law subjects and speaker at various seminars (including on the substantial reform of Belgian company law in 2019).

Fluent in Dutch, French and English.

Lees meer
wannes-vandenbussche
Meester Wannes Vandenbussche
Advocaat Linklaters, Plaatsvervangend docent KULeuven

Wannes Vandenbussche (1989) studeerde rechten aan de KU Leuven en aan de Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne (Erasmus-uitwisseling). Hij behaalde in juli 2012 zijn diploma in de Joint Research Master van de KU Leuven en de Universiteit van Tilburg (magna cum laude). 

Wannes was tussen september 2012 en augustus 2017 voltijds verbonden aan het Instituut voor Verbintenissenrecht van de KU Leuven, eerst als onderzoeks- en onderwijsassistent (AAP) en nadien als aspirant van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO). Hij vervulde onderwijstaken aan de KU Leuven en de Universiteit Hasselt (in het aansprakelijkheids-, bewijs- en verbintenissenrecht). Wannes was lid van diverse raden en besturen, zowel facultair (Faculteitsbestuur, Faculteitsraad en POC Rechten) als universitair (Academische Raad, Universiteitsraad en Groepsbestuur Humane Wetenschappen). In het kader van zijn doctoraal onderzoek deed hij onderzoeksverblijven aan het Molengraaff Instituut van de Universiteit van Utrecht, aan de Université de Genève, aan het Max Planck Institute for Procedural Law in Luxemburg en aan de Université d’Aix-Marseille.

In mei 2017 verdedigde hij zijn proefschrift over bewijsnood bij aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad, onder de wetenschappelijke begeleiding van prof. dr. Ilse Samoy (promotor) en prof. dr. Benoit Allemeersch (co-promotor). Nadien was hij gedurende één jaar aangesteld als associate research scholar (B.A.E.F. & Fulbright scholar) aan Yale Law School, waar hij werkte aan een postdoctoraal onderzoeksproject over de rol van verontschuldigingen in de burgerlijke procedure. 

Sinds september 2018 is hij werkzaam als advocaat aan de balie van Brussel in de Dispute Resolution Practice van Linklaters. Gedurende het academiejaar 2018-19 doceert hij als plaatsvervangend docent het aanvullende keuzevak bewijsrecht in de master rechten te Leuven. Wannes is redactielid van het Tijdschrift voor Procesrecht en Bewijsrecht en de redacteur procesrecht van het Nieuw Juridisch Weekblad. Hij is ook erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken.

Lees meer
rik_crivits
Meester Rik Crivits
Advocaat, Crivits & Persyn

Mr. Rik Crivits, Advocaat-vennoot Crivits & Persyn advocaten

Lees meer
vrebos_jens_clr
Meester Jens Vrebos
Advocaat, Crivits & Persyn

Advocaat, Crivits & Persyn

Lees meer
frederik-peeraer
Prof. dr. Frederik Peeraer
professor - doctor, UGent

Prof. dr. Frederik Peeraer, docent, UAntwerpen; doctor-assistent, UGent, raadgever, Beleidscel Minister van Justitie Koen Geens

Frederik Peeraer (°10 november 1989, Brasschaat) studeerde met grote onderscheiding af als Master in de rechten aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid aan de UA in 2012. Tijdens zijn studies hield hij zich vooral bezig met privaatrecht en rechtshandhaving.

Van september 2012 tot december 2017 werkte hij voltijds aan het Instituut voor Verbintenissenrecht onder leiding van zijn promotor en co-promotor prof. dr. Sophie Stijns en prof. dr. Ilse Samoy. Naast zijn onderwijstaken en publicaties bereidde hij een proefschrift voor over Nietigheid en aanverwante rechtsfiguren in het vermogensrecht.

In 2009 studeerde hij een semester aan de FUNDP (universiteit van Namen) en in 2011 een semester aan de Masaryk University (universiteit van Brno, Tsjechië). In 2014 verbleef hij twee maanden als visiting scholar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en in 2017 twee maanden als visiting scholar aan de Università di Bologna. Daarnaast nam hij deel aan internationale conferenties en vele events en studiedagen in eigen land.

Hij is sinds 2014 redactiesecretaris van het Tijdschrift voor Belgisch Burgerlijk Recht (TBBR). In 2013 ontving hij de APR-prijs 2011-2012 voor zijn masterscriptie “De verhouding tussen openbare orde en dwingend recht sensu stricto in het Belgische overeenkomstenrecht, vergeleken met het Franse en Nederlandse recht: een eerste aanzet tot herijking” en in 2016 de TPR-prijs 2016 voor zijn artikel “Nietigheid op maat: proportionaliteit en werkzaamheid bij partiële nietigheid, reductie en conversie”.

Sinds januari 2018 werkt hij als raadgever bij de minister van Justitie.

Lees meer
lien-bellinck
Meester Lien Bellinck
Advocaat, Loyens & Loeff Advocaten

Meester Lien Bellinck, advocaat, Loyens & Loeff.
Lien heeft een uitgebreide ervaring en ruime kennis in het vastgoedrecht, huurrecht, bouwrecht en onroerend goed vastgoedcontracten. Ze staat vastgoedbeleggers en ontwikkelaars bij met advies, transacties en rechtszaken. Ze is auteur van diverse publicaties over vastgoedzaken en geeft seminars over vastgoedonderwerpen.

Lees meer
dimitri-verhoeven
Meester Dimitri Verhoeven
Advocaat, Schoups Advocatenkantoor

Dimitri Verhoeven is advocaat bij Schoups advocaten, gastprofessor bij UAntwerpen en ook algemeen coördinator ALLIC-Antwerp Liability Law and Insurance Chair. Hij behaalde zijn Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen in 2012. Vervolgens werkte Dimitri enkele jaren als navorser aan de Universiteit Antwerpen, waar hij in juni 2017 promoveerde met een proefschrift over het onderwerp “Productveiligheid en productaansprakelijkheid”. Hij is sinds januari 2017 ingeschreven aan de Balie van Antwerpen. Mr. Verhoeven maakt sinds 2017 deel uit van het kantoor Schoups, waar hij voornamelijk werkzaam is in de vakgroepen Privaat bouwrecht, Overheidsopdrachten & PPS en Verzekeringsrecht.

Lees meer
philippe-ernst
Prof. dr. Philippe Ernst
Advocaat-vennoot Ernst Advocaten, Docent UAntwerpen

Philippe Ernst is sinds februari 2016 als vennoot toegetreden tot Lige Advocaten.

Philippe Ernst begeleidt sinds 1989 Belgische en buitenlandse ondernemingen op het vlak van vennootschaps- en verenigingsrecht, fusies en overnames (M&A), herstructureringen, contracten, handelsrecht en financieel recht. Hij heeft bovendien een bijzondere expertise opgebouwd op het vlak van onroerend goed en publiek-private samenwerking (PPS) en heeft ook verscheidene intercommunales en publieke overheden geadviseerd.

Philippe is als docent verbonden aan de Universiteit Antwerpen (UA) en fungeert geregeld als gastdocent aan andere instellingen (HUB-KUL, AMS, e.a.). Hij doceert vennootschaps- en verenigingsrecht, fusies en overnames en herstructureringen. Daarnaast spreekt Philippe geregeld op seminaries en studiedagen. Hij is ook de auteur van verscheidene juridische boeken, artikelen en bijdragen over vennootschaps- en verenigingsrecht, fusies en overnames (M&A), herstructureringen, insolventie, handelsrecht en financieel recht.

Philippe Ernst was eerder al actief als vennoot in enkele andere advocatenkantoren (Laga resp. HVG advocaten – avocats) en werkte als Director bij “Big Four”-organisaties (Deloitte resp. EY). Hij startte zijn juridische loopbaan als assistent Handels-, Economisch en Financieel recht aan de Universiteit Antwerpen. Hij behaalde zijn licentiaatsdiploma aan de Universiteit Antwerpen met grote onderscheiding (1989) en nam deel aan de internationale pleitwedstrijd René Cassin (Straatsburg, 1989). In 1996 werd Philippe doctor in de rechten met een proefschrift over “Belangenconflicten in naamloze vennootschappen”.

Philippe adviseert in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Lees meer
geert-bovy
Meester Geert Bovy
Partner, Baker & McKenzie

Geert Bovy, Baker & McKenzie

Lees meer
joost-vynckier
Meester Joost Vynckier
Advocaat, Baker & McKenzie

Advocaat, Baker & McKenzie

Lees meer
dominique-de-marez
Meester Dominique De Marez
Advocaat, Eubelius

Mr. Dominique De Marez is advocaat aan de balie te Kortrijk (Eubelius). Hij is tevens gastdocent aan de KULeuven, campus Brussel. Dominique treedt vaak op als advocaat in het raam van insolventieprocedures en geeft regelmatig seminaries over het insolventierecht en andere thema’s in verband met ondernemingen in moeilijkheden.

Lees meer
jochen_schraeyen
Meester Jochen Schraeyen
Advocaat, Jochen Schraeyen advocaten

Jochen Schraeyen is gespecialiseerd in het commercieel recht, het vennootschapsrecht, het contractenrecht en het intellectuele eigendomsrecht.

Hij is licentiaat in de rechten (K.U. Leuven, 2000) en behaalde in 2002 een bijkomende LL.M (Master of Laws) aan de Universiteit van Oxford (Magister Juris in European and Comparative Law). Tevens was hij diverse jaren als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de KU Leuven.

Jochen is advocaat sedert 2002. Hij was tot 2013 verbonden aan de Brusselse balie. Sinds 2014 is hij verbonden aan de balie van Hasselt.

Hij is auteur van diverse juridische publicaties waaronder het handboek ‘Algemene Voorwaarden’ (Larcier, 2012). Hij is een regelmatig spreker op studiedagen en seminaries inzake vennootschapsrecht, intellectuele eigendomsrechten en algemene voorwaarden.

Lees meer
ignace-claeys
Prof. dr. Ignace Claeys
Advocaat-vennoot, Eubelius

Advocaat-vennoot, Eubelius

Lees meer
eric-dursin
De heer Eric Dursin
Raadsheer, Hof van beroep te Gent

Eric Dursin, Hof van Beroep Gent

Lees meer
brecht-lambrecht
Meester Brecht Lambrecht
Advocaat-vennoot, Storme, Leroy, Van Parys

Storme, Leroy, Van Parys

Geboren te Kortrijk op 06/07/1979
Licentiaat in de rechten 2002 UGent
Master na Master in Business Planning 2003 (Vlekho Business School - HUBrussel)
Advocaat vanaf 1 oktober 2003 - sinds 11 september 2012 aan de balie te Gent (voorheen balie te Dendermonde)
Aggregaat Lerarenopleiding in de Rechten (AILO) 2006 UGent
Praktijkassistent UGent vakgroep economisch recht 2012

VAKGEBIEDEN:
Aansprakelijkheid algemeen
Deontologie en professionele aansprakelijkheid
Handelshuur
Verbintenissenrecht algemeen
Woninghuur
Bankagenten
Bankrecht
Distributiecontracten
Faillissementen en gerechtelijke reorganisatie
Handelsagentuur
Handelscontracten
Handelspraktijken
Handelsrecht algemeen
Mededingingsrecht
Ondernemingen in moeilijkheden
Vennootschappenrecht
Vennootschappenrecht - bestuur en algemene vergadering
Vennootschappenrecht - M&A
Vereniging - VZW - Stichting
Appartementsmedeëigendom
Bouwrecht en aanneming
Vastgoedrecht algemeen

Lees meer
michel-segers
Meester Michel Segers
Advocaat, Flinn Law

Michel Segers is advocaat bij FLINN, en is lid (expert) van de Arbitragecommissie ter beoordeling van de wet op de precontractuele informatie (FOD Economie) en is tevens lid van de Distribution Commission van AIJA (International Association of Young Lawyers).

Lees meer
kristof-maresceau
Prof. dr. Kristof Maresceau
Advocaat Laga, Docent UGent

Kristof Maresceau (Kortrijk, 1982) is a part-time professor at the Law School of Ghent University. He teaches several courses on business law as well as a course on credit law. During the last years Kristof published on a broad range of topics, mainly within the field of corporate law.

Kristof obtained a Master of Law (July 2005) and a Master of Business Economics (July 2006), both at the University of Ghent. In September 2013 he successfully defended his PhD thesis regarding cross-border mobility of corporations (Grensoverschrijdende mobiliteit van vennootschappen binnen de Europese Unie, Antwerp-Cambridge, 2014, 542p.), for which he has been awarded with the triennial international Pierre Coppens Prize 2014 (UCL) and the TPR Prize 2015.

He is a member of the Financial Law Institute (2006), a board member of the Belgian National Centre for Company Law (BCV-CDS) (2014) and a member of the corporate-M&A division of the law firm LAGA (2014).

Lees meer
alois-van-oevelen
Em. prof. dr. Aloïs Van Oevelen
Emeritus gewoon hoogleraar, UAntwerpen

Na de voltooiing van zijn rechtenstudie (KU Leuven, 1975) was Aloïs Van Oevelen eerst advocaat bij de balie te Antwerpen (1975-1977) en nadien assistent aan het departement rechten van de Universiteit Antwerpen (1977-1984), waar hij in 1984 promoveerde tot doctor in de rechten op een proefschrift over "De overheidsaansprakelijkheid voor het optreden van de rechterlijke macht" . Dit proefschrift werd bekroond met de Prijs van het Belgisch Instituut voor Bestuurswetenschappen 1985 en met de Fernand Collin-Prijs 1988.

In 1984 werd hij aan de Universiteit Antwerpen benoemd tot docent, nadien tot hoofddocent (1992) en vervolgens hoogleraar (1994) en gewoon hoogleraar (1997). Aan de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen doceert hij thans "Verbintenissenrecht" (tweede bachelor), "Bijzondere overeenkomsten" (derde bachelor) en "Grondige studie verbintenissen- en overeenkomstenrecht" (master).

Aan het Departement en de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen oefende hij verschillende beleidsfuncties uit, waaronder die van academisch secretaris (1984-1987), voorzitter van de curriculumcommissie (1993-1997), facultaire coördinator van de onderwijsvisitatie rechten (1995-1996), departements- en faculteitsvoorzitter (1997-2001) en co-voorzitter van het Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten (CBR) (2001-2012). Thans is hij onderzoeksleider van de onderzoeksgroep “Rechtshandhaving” (sinds 2009) en voorzitter van de examencommissie van de masteropleiding in de rechten (sinds 2006). Aan de Universiteit Antwerpen is hij voorzitter van de Werkgroep Postacademische Vorming (sinds 2005).

Hij publiceerde verschillende boeken en talrijke wetenschappelijke bijdragen over diverse onderwerpen in de domeinen van het algemeen verbintenissenrecht, het aansprakelijkheidsrecht en de bijzondere overeenkomsten.

Lees meer

Abonnementen M&D Seminars

laptop_hamer_abonnementen-md_istock-1138859232

M&D Seminars biedt twee verschillende abonnementsformules aan, waardoor u extra voordelig kunt bijleren. Met deze opleidingsformules spijkert u continu uw kennis bij op een voordelige manier.

Praktische informatie

Tijdstip

20 augustus 2020
25 augustus 2020
27 augustus 2020

Telkens van 09:30 tot 17:30.

Prijs

Voor deelname aan vier sessies naar keuze (ongeacht op 20, 25 of 27 augustus met minstens 2 sessies per dag):

 • € 330 (excl. 21% btw)
 • € 310 (excl. 21% btw) voor abonnees Jura (niet op persoonlijke naam, op kantoor)

Per twee bijkomende sessies (ongeacht op 20, 25 of 27 augustus met minstens 2 sessies per dag):

 • € 190 (excl. 21% btw)
 • € 180 (excl. 21 % btw) voor abonnees Jura (niet op persoonlijke naam, op kantoor)

Inclusief documentatie (digitaal bezorgd)

Attest Orde van Vlaamse Balies: aanvraag ingediend voor 3 punten per twee sessies
Nationale Kamer van Notarissen: aanvraag ingediend voor 1,5 uren per sessie (beperkt tot sessies 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 13, 14, 16 en 17) 
IBR/BIBF: 1,5 uren per sessie
IAB: 1,5 uren per sessie
IBJ: 3 punten per twee sessies
 • De opleidingen van M&D komen in aanmerking voor verschillende subsidies,
  meer informatie over de KMO-portefeuille en Liberform.
  De aanvraag moet ten laatste 14 dagen na aanvang van de opleiding ingediend worden! Het bedrag exclusief btw komt in aanmerking. Gelieve in ieder geval te wachten tot u een factuur heeft ontvangen om kmo-portefeuille aan te vragen, zodat u voor het juiste bedrag subsidie kan aanvragen. De factuur wordt u samen met de bevestiging van inschrijving bezorgd per mail.
  Erkenningsnummer: DV.O215472
 • Wilt u meer seminaries of webinars volgen, bekijk onze abonnementsformules. Als u een abonnement neemt bij M&D Seminars, geniet u van een aanzienlijke korting!

Inschrijven | De Juristendagen - 20, 25 en 27/08/2020

Contact

sophie
Sophie Nottebaert

Productmanager M&D Seminars

snottebaert@ncoi.be

015/ 36 12 37

Lees meer
klantendienst
Klantendienst
Klantenservice, MD Seminars

Heeft u vragen met betrekking tot uw inschrijving, factuur, ..., contacteer dan onze klantendienst.

contact@ncoi.be
015/45 34 30

Lees meer