Recent werd een wetsvoorstel klaargestoomd dat de zogenaamde “Kaasroute” moet versperren. De mogelijkheid om schenkingen van roerende goederen te voltrekken voor een buitenlandse notaris, bijvoorbeeld in Nederland, staat – andermaal – op de helling.

Volgens de opstellers van het wetsvoorstel leidt de schenking voor een Nederlandse notaris tot een vermeende belastingontduiking. De “Kaasroute” kan immers tot een fiscaal voordeel leiden: op voorwaarde dat deze schenking niet ter registratie wordt aangeboden in België is deze immers vrij van schenkbelasting. Mocht diezelfde schenking voor een Belgische notaris plaatsvinden, dan zou er schenkbelasting geheven worden aan een vlak tarief (in Vlaanderen) van 3% in rechte lijn en tussen partners of 7% in alle andere gevallen. Deze Belgische schenkingsrechten zouden via de “Kaasroute” ontweken zijn.

Het voorstel werd op 17 juni ll ingediend én zou reeds deze week kunnen passeren in de kamer ...

Volledig artikel en bron: Sherpa Law

Gerelateerde opleidingen

Naar goede jaarlijkse gewoonte kan u op onze Estateplanningsdagen (21 en 26 augustus 2020) terecht voor actuele updates inzake vermogensplanning. Check het volledige programma!