Verplichte registratie in België van buitenlandse notariële schenkingsakten: voorzien vanaf 1 december 2020

Het veelbesproken westvoorstel houdende de verplichte registratie van een buitenlandse notariële schenkingsakte, werd ondertussen in de Kamercommissie Financiën goedgekeurd.

De verplichting wordt in de voorliggende tekst beperkt tot buitenlandse schenkingsakten van roerende goederen. Gelet op de expliciete vrijstelling van schenkbelasting voor de schenkingen van buitenlands onroerend goed had een dergelijke verplichte registratie geen meerwaarde.

Bijkomend wordt nu ook voorzien wie de akte ter registratie dient aan te bieden (via een aanpassing aan artikel 35 van hetzelfde wetboek). In de toekomst zullen de contracterende partijen bij de schenkingsakte verantwoordelijk zijn voor de registratie van de akte. Wanneer de akte ter registratie zou moeten worden aangeboden, lijkt evenwel nog niet expliciet te zijn geregeld. 

Volledig artikel en bron: Tiberghien

Gerelateerde opleidingen

Naar goede jaarlijkse gewoonte kan u op onze Estateplanningsdagen (21 en 26 augustus 2020) terecht voor actuele updates inzake vermogensplanning. Check het volledige programma!

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect