Nieuwe lijst met verboden clausules in B2B-contracten van kracht vanaf 1 december 2020. Zijn uw contracten in orde? Doe de test!

De regels zullen automatisch van toepassing zijn op alle overeenkomsten die worden gesloten, hernieuwd of gewijzigd na 1 december 2020. Overeenkomsten die voordien reeds bestonden, kunnen (zolang ze niet werden hernieuwd of gewijzigd) dus niet worden aangevochten op basis van de nieuwe regeling inzake onrechtmatige bedingen.

Als toetssteen of een bepaling al dan niet als ‘onrechtmatig’ of ‘verboden’ moet worden beschouwd, heeft de wetgever er voor gekozen om (naar analogie met de Consumentenbescherming) te werken met een zwarte lijst, naast een grijze lijst, evenals een algemene open norm.

Waar de zwarte lijst in de B2C-context maar liefst 33 verboden bedingen bevat, is in de B2B-relatie een lijst met slechts 4 ‘verboden bedingen’ opgenomen (de zgn. “zwarte lijst”).

Daarnaast introduceert de nieuwe wet ook een zgn. grijze lijst waarin 8 bedingen worden opgenomen dewelke vermoed worden onrechtmatig te zijn, behoudens bewijs van het tegendeel.

Volledig artikel en bron: Ardent Advocaten

 

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “Oneerlijke praktijken en bedingen in B2B relaties” gaan Geert Bovy en Joost Vynckier dieper in op deze nieuwe regels en de gevolgen ervan op bestaande en toekomstige commerciële relaties tussen ondernemingen. Aan de hand van praktische voorbeelden en voorstellen willen zij de praktizijn ook een leidraad bieden om met deze ingrijpende wetgeving om te gaan.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect