Minder faillissementen, het leven gaat door. Ook dat was 2020

Niet meer, maar minder faillissementen

Dit alles culmineert, zo zou u denken, in het insolventierecht. Het zal faillissementen regenen. Een stortvloed tot zelfs een tsunami van faillissementen komt eraan. Eind juni lazen we: ‘Volgens berekeningen van Graydon zouden de komende maanden – naar verwachting vanaf na de zomer – tot 50.000 aan de coronacrisis gelinkte faillissementen aangevraagd kunnen worden. Ter vergelijking: in heel 2019 gingen net geen 12.000 ondernemingen over de kop, en dat was het op een na hoogste aantal ooit.’

Het merkwaardige is dat er in 2020, ook na de zomer, veel minder faillissementen werden uitgesproken dan de vorige jaren. Zo’n 30% minder. Naar schatting zullen er 8000 faillissementen zijn uitgesproken in 2020, in plaats van 12.000 in 2019. In december herhaalde Graydon nochtans de voorspelling in bijna identieke woorden als die van juni. Het kleinere aantal faillissementen heeft te maken met de overheidssteun, maar intrinsiek blijft het probleem hetzelfde en Graydon verwacht grote aantallen faillissementen in 2021.

Volledig artikel en bron: Rik Crivits – advocaat-vennoot | Crivits & Persyn

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de studienamiddag “Het nieuwe insolventierecht: capita selecta” zullen mrs. Rik Crivits en Jens Vrebos (Crivits & Persyn) twee actuele topics behandelen:

  • Toepassing van de insolventiewet op de vrije beroepen en in het bijzonder de advocaat
  • Bewindvoering in het insolventierecht
Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect