Mag ik gebrekkige werken door een derde laten herstellen op kosten van de (onder)aannemer? Het Hof van Cassatie versoepelt de voorwaarden!

Hoe vaak komt het niet voor : U stelt als bouwheer of hoofdaannemer vast dat uw (onder)aannemer niet of ondermaats of te traag presteert waardoor u schade lijdt, vb. omdat er gebreken bestaan of nog omdat u door een uitvoeringstermijn gebonden is t.a.v. uw eigen opdrachtgever zodat u blootgesteld wordt aan herstelkosten en laattijdigheidsboetes.  Uw (onder)aannemer weigert echter om de herstelwerken uit te voeren of u vertrouwt niet langer op diens kunde om dit deugdelijk en tijdig te doen.  

Wat nu ?   Moet u eerst naar de Rechtbank om de bestaande overeenkomst te doen ontbinden of mag u de overeenkomst ook zonder tussenkomst van de Rechtbank ontbinden ?   Is het eigenlijk wel nodig dat u de overeenkomst ontbindt alvorens een andere (onder)aannemer aan te duiden of kan dit ook zonder het contract eerst te beëindigen ?

Het Hof van Cassatie heeft nu in een recent arrest van 18.06.2020 niet alleen bevestigd dat de vervanging van de (onder)aannemer inderdaad kan gebeuren zonder voorgaande machtiging door de Rechtbank maar heeft ook de toepassingsvoorwaarden kennelijk versoepeld.

Volledig artikel en bron : Argus advocaten

Referenties:

Cass. 18 juni 2020 – C.18.0357.N

(Samenvatting)

Waar in geval van niet-nakoming van een contractuele verbintenis de schuldeiser, indien de prestatie zich hiertoe leent, het recht heeft zich door de rechter te laten machtigen om de verbintenis te laten uitvoeren door een derde op kosten van de schuldenaar, kan de schuldeiser in uitzonderlijke omstandigheden, zoals bij hoogdringendheid, de verbintenis door een derde laten uitvoeren zonder rechterlijke machtiging op eigen kosten en op eigen risico en deze kosten verhalen op de schuldenaar, waarbij zijn handelswijze achteraf kan worden getoetst door de rechter, maar in beide gevallen dient de schuldeiser de redelijke belangen van de schuldenaar in acht te nemen.

Wanneer de schuldeiser de verbintenis zonder voorafgaandelijke rechterlijke machtiging laat uitvoeren door een derde, zonder dat daartoe grond bestaat of op een onzorgvuldige wijze, kan de schuldeiser de gemaakte kosten niet verhalen op de schuldenaar, maar heeft hij slechts recht op vergoeding van de schade die het gevolg is van de wanprestatie.

Lees hier de tekst van het cassatie-arrest van 18 juni 2021

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de studienamiddag “Actualia aansprakelijkheid bouwactoren” krijgt u een praktijkgerichte analyse van de actuele ontwikkelingen inzake de aansprakelijkheid van de verschillende bouwactoren.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect