Gerechtsdeurwaarder hoeft onbestelbaar exploot nog enkel op te laden in CREA-databank

Vanaf de start van het nieuwe gerechtelijk jaar hoeven deurwaarders onbestelbare exploten nog enkel op te laden in het Centraal register van gedematerialiseerde authentieke akten van gerechtsdeurwaarders (CREA). De procureur des Konings krijgt dan automatisch een elektronische verwittiging.

Akten en vonissen worden in de regel persoonlijk overhandigd aan de betrokkene. Als dat niet kan, wordt het document per deurwaardersexploot betekend op het adres van de woon- of verblijfplaats. Dat kan ook elektronisch. Als het materieel onmogelijk is om het deurwaardersexploot te betekenen op een woon- of verblijfplaats in binnen- of buitenland, als de woon- of verblijfplaats onbekend is of als de betrokkene een vennootschap in vereffening zonder vereffenaar is, moet de deurwaarder zijn exploot aan de procureur des Konings (of aan de parletsecretaris of parketjurist) betekenen.

Voor een dergelijke betekening volstaat het voortaan dat de deurwaarder zijn exploot oplaadt in CREA. Dat register zendt dan automatisch een bericht van betekening naar de bevoegde procureur des Konings én naar het Rijksregister.

Het is bedoeling om de afschriften van de onbestelbare exploten in het Rijksregister te centraliseren op naam of Rijksregisternummer. De eerstvolgende keer dat een onvindbare bestemmeling zich dan aanbiedt bij een rechtbank of overheidsdienst en het Rijksregister wordt geconsulteerd, zal die persoon alsnog een afschrift van het exploot krijgen. Maar dát moet nog verder uitgewerkt worden in een nieuwe wet.

De automatische classificatie en verwerking van de betekening van onbestelbare deurwaardersexploten start op 1 oktober 2020.

Bron: 31 juli 2020 – Wet houdende diverse dringende bepalingen inzake justitie, BS 07 augustus 2020, art. 69–72.

Gerelateerde opleidingen

Save the date – Op 18.11.2020 zal Mr. Bart Volders tijdens de studienamiddag “Actualia Beslag- en executierecht” een grondige update geven van de materie. Meer informatie volgt.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect