Digitale vastgoedcontracten in België

Op heden kan elke onderhandse overeenkomst die niet moet worden geregistreerd rechtsgeldig elektronisch worden ondertekend, uitgezonderd vastgoedcontracten die door notarissen moeten worden geregistreerd in het hypotheekregister. De Belgische vastgoedsector wacht nu op deze laatste missing link.

Het feit dat het nog steeds niet mogelijk is om authentieke aktes gekwalificeerd elektronisch te ondertekenen heeft te maken met de oprichting van NABAN. Zo trad het Koninklijk besluit houdende de invoering van de Notariële Aktebank pas in werking op 24 maart 2020.

Voorlopig is er enkel nog maar een aktebank voorzien om de papieren versies van de op klassieke wijze gehandtekende papieren aktes op te slaan in deze databank. Het artikel dat het mogelijk maakt om ook koopaktes met gekwalificeerd digitale handtekeningen te bewaren in een daadwerkelijk digitale databank werd nog niet uitgevoerd. Dit maakt dat de echte digitale akte, zoals gehandtekend met een gekwalificeerde elektronische handtekening niet mogelijk is. Dit alles maakt dat het tot op de dag van vandaag het nog niet mogelijk is om authentieke aktes elektronisch te ondertekenen, hetgeen dus een inbreuk lijkt te zijn op de Europese Verordening nu het niet voorhanden zijn van een daadwerkelijk digitaal platform de toepasselijkheid van de Europese Verordening in de weg staat.

Volledig artikel en bron: De Coninck advocatenkantoor

Gerelateerde opleidingen

Op onze studiedag “Vastgoed” zal Mr. Steven Slachmuylders (advocaat-partner, Caluwaerts Uytterhoeven) een sessie rond Vastgoedcontracten verzorgen.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect