De procedure van gerechtelijke reorganisatie als reddingsboei: de wetgever wijzigt en vereenvoudigt tijdelijk de spelregels

Vandaag (26 maart 2021) werd de Wet van 21 maart 2021 tot wijziging van Boek XX van het Wetboek van Economisch Recht gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad waarmee hoofdzakelijk de regels van de procedure van gerechtelijke reorganisatie aan een herziening worden onderworpen. In plaats van de tijdelijke faillissementsmoratoria ziet de wetgever immers in de gerechtelijke reorganisatie een geschikt(er) instrument om ondernemingen in moeilijkheden te helpen. De wet beoogt daarom de procedure toegankelijker en efficiënter te maken.

De twee belangrijkste wijzigingen zijn : 

  1. een aanzienlijke versoepeling van de toelatingsvoorwaarden voor de procedure van gerechtelijke reorganisatie : door tijdelijk en in bepaalde gevallen zelfs definitief af te zien van de verplichte voeging van bepaalde stukken bij het verzoekschrift tot opening van de procedure. 
  2. de introductie van een stille en aan de klassieke procedure van gerechtelijke reorganisatie voorafgaande fase, namelijk het zgn. voorbereidend akkoord. Het voorbereidend akkoord biedt de schuldenaar de mogelijkheid om, met bijstand van een gerechtsmandataris en op een vertrouwelijke wijze, de opties tot het sluiten van een minnelijk, dan wel een collectief akkoord met (twee of meerdere) schuldeisers af te toetsen en te faciliteren. 

Lees hier de tekst van de nieuwe wet :

Wet van 1 maart 2021 tot wijziging van boek XX van het Wetboek van economisch recht en het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, BS 26 maart 2021

Volledig artikel en bron : Crivits & Persyn

Gerelateerde opleidingen

Recente wetswijzigingen in het vennootschaps- en insolventierecht – Tijdens dit webinar zal prof. Bruloot de voornaamste nieuwigheden uit deze nieuwe wet toelichten.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect