De burgerlijke maatschap is sinds decennia een zeer flexibele tool inzake successieplanning. Het te schenken vermogen ((familiale) vennootschappen, beleggingsvermogen, kunst, …) wordt eerst ondergebracht in een burgerlijke maatschap waar een aantal familiale afspraken worden gemaakt, in eerste instantie inzake het (exclusief) beheer (door de schenkers) via de figuur van het zaakvoerderschap. Naderhand wordt overgegaan tot schenking, waarbij de schenkers zich ook een (gegarandeerd) inkomen uit het vermogen kunnen voorbehouden via het voorbehoud van vruchtgebruik en/of de last.

Op 14 november 2016 heeft Vlabel een spraakmakende voorafgaande beslissing genomen die de wereld van de successieplanning (voor heel even) op zijn grondvesten deed daveren. Vlabel bestempelde een successieplanning met burgerlijke maatschap in een specifiek geval als niet successie proof.

Bron/lees het volledige artikel: Imposto

Gerelateerde opleiding

Dit najaar zal Mr. Jos Ruysseveldt, professor Fiscale Hogeschool/HUBrussel en advocaat-vennoot bij Ruysseveldt, de meest relevante clausules van de burgerlijke maatschap analyseren tijdens de gelijknamige studienamiddag 'De burgerlijke maatschap: een analyse van de meest relevante clausules'. De standpunten van VLABEL komen uitgebreid aan bod.