COVID-19: Verplichting opleggen aan werknemers om zich te laten vaccineren, kan dit zomaar?

Werkgevers hebben de verplichting om, op basis van de welzijnswetgeving, preventiemaatregelen te treffen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19 op de werkvloer. Een verplichte vaccinatie, als onderdeel van dat beleid, zal evenwel niet mogelijk zijn aangezien de Belgische (welzijns)wetgeving niet voorziet in een verplichte inenting tegen Covid-19.

***

Het is de werkgever daarentegen wel toegestaan om zijn werknemers via een gratis vaccinatiecampagne op het werk (onder leiding van de arbeidsgeneesheer) aan te moedigen om zich te laten vaccineren. Deze kosteloze vaccinatie zal worden vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen.

***

Zoals hierboven besproken bestaat er geen wettelijke grondslag om werknemers te verplichten zich te laten inenten met het Covid-19-vaccin. Een werknemer ontslaan in geval van weigering is dan ook niet zonder risico’s. Meer specifiek riskeert het ontslag ofwel te worden beschouwd als kennelijk onredelijk wat aanleiding kan geven tot een schadevergoeding gaande van minimaal 3 weken loon tot maximaal 17 weken loon bovenop de wettelijke opzeggingsvergoeding. Ofwel riskeert het ontslag als discriminerend te worden beschouwd, bijv. op basis van het beschermd criterium ‘geloof en levensbeschouwing’, of eventueel op basis van het beschermd criterium ‘gezondheid’,  wat kan leiden tot een forfaitaire schadevergoeding van zes maanden loon.

Volledig artikel en bron : Claeys & Engels

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “De impact van Covid op contractuele en arbeidsrechtelijke relaties” zullen om de gevolgen van de pandemie en de genomen maatregelen voor werkgevers en de arbeidsrechtelijke relaties toegelicht worden.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect