Covid-19: tijdelijke inperking van bewarende en uitvoerende loonbeslagen tegen particulieren

Van 30 mei tot 17 juni (en mogelijk nog langer) kan tegen particulieren geen ‘bewarend of uitvoerend beslag onder derden dat de betaling van een geldsom tot voorwerp heeft’, worden gelegd. Een steunmaatregel in het kader van de coronacrisis die doelt op de tijdelijke inperking van het bewarend én uitvoerend loonbeslag om meer ademruimte te geven aan personen en gezinnen die het al financieel moeilijk hadden voor deze crisis en het nu nog moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Maar ook andere beslagen tegen particulieren worden tijdelijk ingeperkt.

Minstens tot 17 juni 2020 kan tegen particulieren geen uitvoerend beslag worden gelegd, behalve op onroerende goederen andere dan diegene waar de schuldenaar zijn woonplaats heeft. De uitvoerende beslagen die ten opzichte van hen reeds werden gelegd vóór 30 mei worden geschorst (behalve op onroerende goederen andere dan diegene waar de schuldenaar zijn woonplaats heeft).

De maatregelen gelden van 30 mei tot 17 juni 2020 (maar kunnen via KB verlengd worden als dat nodig is gezien de coronacrisis).

 

Bron: Wet van 20 mei 2020 houdende diverse bepalingen inzake justitie in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 (hoofdstuk 6), BS 29 mei 2020.

Gerelateerde opleidingen

Zomerse wetsdagen – focus op gerechtelijk recht!

  • Deskundigenonderzoek in burgerlijke zaken – Aanneming en deskundigenonderzoek (06.07.2020) – Spreker: Mr. Joost Peeters, advocaat-vennoot Studio Legale
  • Actualia burgerlijk procesrecht (07.07.2020) – Spreker: Mr. Sven Sobrie, advocaat
  • Uitvoering van vonnissen en arresten (07.07.2020) – Spreker: Mr. Bart Volders, advocaat, Arcas Advocaten
Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect