Brussel trekt 27 miljoen uit voor steun aan handelaars-huurders en eigenaars

De Brusselse regering wil handelaars en ambachtslui die de huur van hun handelspand op Brussels grondgebied niet meer kunnen betalen én de eigenaars van die handelspanden ondersteunen met een covid-19-handelshuurlening. In het Vlaamse gewest bestaat een gelijkaardige maatregel.

Volgens een bijzonderemachtenbesluit van 17 december 2020 mag de Brusselse minister van Economie een goedkope lening toekennen aan de huurder voor een bedrag dat overeenstemt met 1 à 4 maanden huur. Huurlasten inbegrepen. Op voorwaarde dat de eigenaar van het pand 1 à 4 maanden huurgeld met huurlasten kwijt scheldt. Als de verhuurder 1 maand huur kwijt scheldt, kan de handelshuurlening tot 2 maanden huur dekken. Als de verhuurder 2 maanden huur kwijt scheldt, kan de lening tot 4 maanden huur dekken. Het gewest heeft voor deze steunmaatregel 27 miljoen euro uitgetrokken.

De huurder kan tot 35.000 euro lenen, tegen een rentevoet van 2% per jaar. En dit voor één of meerdere handelspanden samen. In het Vlaamse gewest werd dit plafond intussen opgetrokken naar 60.000 euro per pand, en 150.000 euro per huurder. Net als in het Vlaamse gewest starten de terugbetalingen in het Brusselse na 6 maanden en moet het volledige bedrag na 18 maanden terugbetaald zijn. Maar in tegenstelling tot de Vlaamse regering eist Brussel niet dat het handelspand effectief dicht ging tijdens de eerste of tweede lockdown.

In Brussel moet de huurder het pand sinds 18 maart 2020 huren en dat pand moet in hoofdzaak bestemd zijn voor de uitoefening van zijn handels- of ambachtelijke activiteiten, mét rechtstreeks contact met het publiek. Volgens de Raad van State hebben o.m. garagehouders, horlogemakers, kappers, hotelhouders, verhuurders van auto’s of fietsen, én horecauitbaters met een brouwerijcontract recht op een handelshuurlening. Wie een opslagruimte of kantoor huurt, komt niet in aanmerking, omdat er geen rechtstreeks contact is met het publiek. Notarissen, advocaten en artsen komen ook niet in aanmerking, omdat zij onder de federale gemeenrechtelijke huurrechtregels vallen (art. 1714 e.v. BW), en niet onder de gewestelijke handelshuurregels.

De Brusselse aanvraagprocedure verloopt volledig digitaal, via de website van Brussel Economie en Werkgelegenheid (BEW) – die nog moet aangepast worden. De aanvragen moeten ten laatste op 30 juni 2021 binnen zijn.

Tot slot krijgt de Brusselse regering in dit bijzonderemachtenbesluit ruime bevoegdheden: zij kan diverse aspecten van deze steunmaatregel aanpassen, zoals de looptijd van de maatregel, of de hoogte van het steunbedrag: tot maximum 75.000 euro.

In werking op: 15 januari 2021.

Bron: 17 DECEMBER 2020. – Bijzondere machtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/047 betreffende het verlenen van een handelshuurlening aan huurders in het kader van de COVID-19 gezondheidscrisis, BS 5 januari 2021.

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “Handelshuur: impact COVID-19“, zal Mr. Kristof Vanhove uitvoerig toelichten hoe de rechtsleer en rechtspraak de problematiek van de Coronamaatregelen m.b.t. handelshuur intussen benaderen en welke contractuele oplossingen (voor het verleden en voor de toekomst) beschikbaar zijn.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect