“Sterkere start als teamleider dankzij Management Skills Program”

“Tijdens gesprekken met mijn leidinggevenden, had ik aangehaald dat ik graag wilde groeien naar een teamleader functie. Ze moedigden me aan om te zoeken naar opleidingen om me daar beter op voor te bereiden”, zegt Pieter Fonteyn.

Pieter Fonteyn groeide onlangs door van Product Manager naar EMEA Marketing Manager bij Halyard Health, het voormalige Kimberly-Clark Healthcare. Een taak waarin hij zich sterker voelt staan dankzij het Management Skills Program. “Ik was zelf al online op zoek gegaan naar de juiste opleiding, maar het Management Skills Program werd mij voorgesteld door onze Learning & Development Manager. Het programma richt zich zowel op het vergroten van je zelfkennis als op praktische management skills. Ideaal als je je wil voorbereiden op een nieuwe functie.”

Formele en informele leermomenten

De opleiding bestaat uit een vijfdaags traject, verspreid over twee maanden. “Elke sessie richtte zich op een ander element. De eerste sessies waren vooral gericht op jezelf als persoon. Waar liggen mijn sterktes, wat zijn mijn werkpunten, waar haal ik energie uit… Pas in de volgende opleidingsdagen werd er ingegaan op het omgaan met een team, coaching, communicatie…”

 

Dag twee en drie van de opleiding vinden plaats op locatie, met overnachting. Iets wat volgens Pieter absoluut een meerwaarde vormt. “Het verblijf haalt je uit je werkomgeving en verbreekt tegelijk ook het klassikale karakter van de opleiding. Je ontbijt met de andere cursisten, zit ’s avonds na de sessies nog samen… Dat zorgt ervoor dat je automatisch ervaringen begint uit te wisselen en ook naast de geplande opleidingsmomenten tips van elkaar krijgt.”

 

Concreet individueel project

Vanaf dag 1 van de opleiding werkt elke deelnemer aan een eigen project. Dat wordt per training stelselmatig opgebouwd tot je aan het einde van de reeks een concreet werkbaar project in handen hebt. “Binnen mijn afdeling zag ik mogelijkheden in het verbeteren van de communicatie tussen de departementen Product Marketing en Marketing Communicatie”, vertelt Pieter. “Dankzij het individuele advies van de lesgevers en het stapsgewijs uitwerken van het project, heb ik twee weken na de opleiding het plan ook daadwerkelijk kunnen uitrollen. Dat project loopt trouwens nog steeds. Elk kwartaal bekijken we onze nieuwe aanpak en evalueren we wat er bijgeschaafd kan worden.”

 

De ideale toetssteen

Waar de kracht van de opleiding ligt? “Zeker in de link tussen theorie en praktijk”, antwoordt Pieter. “Door de jarenlange praktijkervaring van de docenten, wordt elk theoretisch stuk onmiddellijk toegelicht met een concreet voorbeeld. Dat maakt het heel erg tastbaar. Daarnaast is ook de individuele begeleiding een groot pluspunt. Het zorgt ervoor dat de opleiding relevant is voor iedereen. In mijn groep zaten ook cursisten uit de kunst- en opleidingssector. Ongeacht het werkgebied, haal je er je voordeel uit.”

 

“Ten slotte was de opleiding voor mij de ideale manier om af te toetsen of ik wel klaar was voor een leidinggevende functie. Wil ik dit? Zie ik het zitten om deze uitdaging aan te gaan? Ook zonder zicht op een leidinggevende functie vergroot het dus je zelfinzicht en laat het je toe een bewuste carrièrekeuze te kunnen maken.”

 

 

Meer info?

Wil je jouw management skills verder ontwikkelen, bekijk dan zeker het ‘Management Skills Program’ even in detail.