Meer dan vijfduizend Vlaamse bank- en verzekeringsprofessionals volgen ieder jaar zijn fiscale opleidingen. In  Wallonië zijn dat er nog eens duizend. Die maken dan ook kennis met de jaarlijks. bijgewerkte gids: 'Praktische  Belastingservice voor bank en verzekering'. Wij vroegen ons af waar de drijfveer vandaan is gekomen om al die informatie te blijven updaten en door te geven.

Waarom ben je fiscale opleidingen gaan geven?

Lieven Van Belleghem: "In 1980 vroeg Roger Mertens van Argenta - die zelf opleidingen over personenbelasting gaf aan het agentennet - of ik dat ook niet wilde doen. Argenta deed dat omdat de agenten door het invullen van  de belastingaangiften de klanten beter konden bedienen en nieuwe klanten konden aantrekken. Zo konden ze  beter inspelen op de behoeften inzake sparen, beleggen, lenen en verzekeren. In april 1985 organiseerde ik voor het eerst in een open formule een fiscale opleiding. In CMO-Waasland, Sint-Niklaas kwamen toen zestig  deelnemers luisteren. De volgende jaren werd ik meer en meer gevraagd om ook intern bij banken en  verzekeringsmaatschappijen opleidingen te geven voor het kantorennet, verzekeringsmakelaars en -agenten en  het personeel. Maar omdat de vraag te groot werd heb ik toen besloten om vooral open auditoriumopleidingen te  geven voor iedereen uit de sector."

Moeten alle bank- en verzekeringsprofessionals
belastingsexperts zijn?

Lieven Van Belleghem: "Niet echt, maar niemand zal nog durven ontkennen dat de verzekeringsmakelaar en bankagent die vandaag professioneel advies wil geven aan zijn cliënteel, een goede kennis van de  personenbelasting én de fiscale regels voor de verkochte bank- en verzekeringsproducten nodig heeft. In het begin gaf ik een algemene basisopleiding. Nu ga ik veel dieper in op de materie en behandel de fiscaliteit van de  spaar- en beleggingsproducten, de woonkredieten en de levensverzekeringen in detail. De verzekeringsmakelaars hebben bovendien ook inzicht nodig in de fiscaliteit van de aanvullende pensioenen (groeps- en IPTverzekering, VAPZ) én de verzekeringen gewaarborgd inkomen."

''Met de zesde staatshervorming en de
gevolgen daarvan op o.m. de woonkredieten
en de belastingverminderingen voor
levensverzekeringen en andere uitgaven, zou
niemand nog op het appèl mogen ontbreken''

En je geeft ook opleidingen over successierechten en successieplanning?

Lieven Van Belleghem: "Inderdaad. Of we dat nu graag hebben of niet, de banken verzekeringsprofessional   wordt meer en meer een financieel adviseur die meer moet doen dan gewoon producten verkopen. Het is immers onverantwoord om een klant een levensverzekering (al dan niet een beleggingsverzekering) te laten afsluiten zonder rekening te houden met de gevolgen voor successierechten. Ik denk hier ook aan de controverse die al meer dan acht jaar bestaat over het al dan niet verschuldigd zijn van successierechten op de levensverzekering  van de weduwe/weduwnaar. Wie deze problematiek niet kent, zal er onvermijdelijk voor zorgen dat de klant te  veel successierechten betaalt."

De topopleiding is de jaarlijkse update
fiscaliteit?

Lieven Van Belleghem:
"Dat klopt. In Vlaanderen lopen daar jaarlijks 3.000 inschrijvingen voor binnen. Een  bank- en verzekeringsprofessional moet zich minstens een maal per jaar een paar uur bijscholen op fiscaal vlak.  Soms hoor ik: 'Ik vul geen belastingaangiften in, dus heb ik die opleiding niet nodig'. Maar tijdens deze opleiding bespreken we veel meer dan de nieuwe aangifte. De laatste jaren ging er systematisch meer aandacht naar de  fiscaliteit van de woonkredieten en de levensverzekering én het successierecht op levensverzekeringen. Met de  zesde staatshervorming en de gevolgen daarvan op o.m. de woonkredieten en de belastingverminderingen voor  levensverzekeringen en andere uitgaven, zou niemand nog op het appèl mogen ontbreken.

Ook het handboek 'Praktische Belastingservice' wordt duidelijk gewaardeerd. Waarin verschilt dit  referentiewerk van andere boeken?

 

Lieven Van Belleghem: "Ik heb zes jaar voor de spaarbank Argenta gewerkt in een commerciële functie.  Daarna nog eens vijf jaar voor een verzekeringsmaatschappij op directieniveau. Na jaren met  verzekeringsmakelaars en bankagenten te hebben gewerkt, kende ik hun noden op fiscaal vlak door en door. In vergelijking met andere uitgaven gaan wij daardoor veel gedetailleerder in op de fiscaliteit van  levensverzekeringen, pensioensparen, aanvullende pensioenen en woonkredieten. Het handboek telt dan ook  meer dan 600 pagina's.

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Lieven Van Belleghem: "Ik wil graag zelf nog een aantal jaren mijn opleidingen, de cursussen en het handboek actualiseren. De docenten die reeds op freelance basis voor 'Van Belleghem Opleidingen' les gaven over 'Financiële Analyse voor bank en verzekering', 'Successieplanning' en 'Fiscaliteit van de aanvullende pensioenen' blijven dat doen. Ook al maakt 'Van Belleghem Opleidingen' voortaan  deel uit van 'NCOI NV/SA'. Wij zullen samen inspelen op nieuwe tijdelijke en permanente opleidingsnoden. Net zoals in het verleden. Denk maar aan de opleidingen over de nieuwe regels voor 'liquidatieboni' in 2013 en de MiFID-Twin Peaks Il-opleiding in 2014. Wij gaan trouwens afspraken maken met de beroepsverenigingen over de opleidingsnoden van hun leden en hoe wij hieraan kunnen tegemoetkomen. Mijn vrouw, Lutgarde Audenaert (met wie ik het opleidingsbedrijf 'Van Belleghem Training & Consulting' van in het begin runde) en ik zijn intussen de kaap van zestig gepasseerd. Vandaar dat we de continuïteit van de opleidingen en het handboek nu al wilden verzekeren. De 'Praktische Belastingservice' blijf ik voorlopig zelf updaten. Mocht ik  in de toekomst beslissen om die activiteit af te bouwen, nemen de fiscalisten bij Wolters Kluwer deze taak over. Ik wil er immers voor zorgen dat alle professionals fiscaal correcteinformatie blijven krijgen.

Lieven Van Belleghem

  • Drie jaar advocaat
  • Zes jaar commerciële recruterings- en opleidingsfunctie bij Argenta.
  • Vijf jaar directiefunctie bij Norwich Union
  • Sinds 1980 docent fiscale opleiding voor de bank- en verzekeringssector
  • Sinds 1985 docent in een open formule in heel België via 'Van Belleghem Training & Consulting"
  • Ook twee jaar docent voor de afdeling Financiewezen- Verzekeringen voor Siont-Lodewijk te Antwerpen en tien jaar docent Verzekeringen in tweede licentie handelswetenschappen van de hogeschool Gent.
  • Van Belleghem Opleidingen' maakt sinds 2014 deel uit van 'NCOI NV/SA'