Trainer in de spotlight

Bij NCOI Learning werken 800 trainers. Elk heeft zijn aanpak, maar wat ze delen is hun passie voor het opleidingsvak. We zetten telkens een trainer in de spotlight en stellen haar/hem 4 vaste vragen.

Christophe Batan-Lapeyre is een interim manager met ruime ervaring in de financiële sector. Voor NCOI Learning geeft hij opleidingen over controlling en financieel beheer, aan experten én beginners. “Opleiding is een goede manier om de financiële cultuur te vertalen naar andere collega’s, zoals verkopers.”

 

1. Wat is jouw geheime wapen als trainer?

“Mijn uitgebreide theoretische basis én ervaring. Ik heb in het verleden gewerkt bij grote bedrijven zoals Total, GDF Suez, Schneider Electric en KPMG, zowel als CFO als in de job van controller. Die ervaring gebruik ik nog altijd tijdens mijn opleidingen, door de inhoud van wat ik vertel te koppelen aan anekdotes van vroeger, maar ook aan de actualiteit van vandaag. Door die paralellen te trekken, maak ik de materie tastbaar voor mijn publiek. Het blijft niet abstract. Zeker voor beginners is dat een meerwaarde.”

 

2. Wat vind jij fijn aan de samenwerking met NCOI Learning ?

“Het is een heel professionele organisatie. De ondersteuning die ik krijg is prima. De communicatie verloopt vlot en alle didactisch materiaal is altijd op tijd klaar. Bovendien blijven ze innoveren. Die drang om nieuwe producten op de markt te brengen, vind ik heel positief. NCOI Learning profileert zich echt als een leider op de markt.”

 

3. Welke tip die je ooit zelf kreeg, zou je nu willen meegeven aan andere Kluwer-trainers?

“Een opleiding moet een mix zijn van, uiteraard, de kennis die je moet overbrengen, maar dat mag doorspekt zijn met kleine verhalen en oefeningen. Ik zorg er altijd voor dat mijn deelnemers een actieve rol spelen tijdens de opleiding. Een tweede tip is om de vragen van deelnemers altijd goed proberen te begrijpen en te plaatsen. Mensen spreken meestal vanuit een bepaalde context of sector. Zo is controlling in een ziekenhuis iets anders dan in de industrie. Daar moet je rekening mee houden als je een goed antwoord wilt geven.”

 

4. Welke reactie van een deelnemer kreeg je ooit waardoor je wist: ‘Mijn training is geslaagd!’?

“Ik pik altijd in op de feedback van deelnemers, of dat nu over de inhoud van een document gaat of over mijn stijl van opleiding geven. Over het algemeen krijg ik gelukkig best positieve commentaren. Ik probeer ook altijd om wat ik vertel aan te passen aan de deelnemers in de opleiding. Zij moeten het kunnen gebruiken. Als ze dat daarna dan ook zo zeggen, is dat altijd een leuk moment.”

 

Christophe Batan-Lapeyre is interim manager en consultant in finance bij CBL Finance. Hij doceert bij NCOI Learning de opleidingen ‘Contrôle de gestion de A à Z’, ‘Gestion financière pour non-financiers’ en ‘Comment élaborer un business case efficace ?’.