"Het inzicht over wat stress is, is sterk verbeterd en medewerkers herkennen hun eigen 'stress drivers' nu beter."

Laurent Balleux, HR Directeur, NN Belgium

Nele Belmans, HR Business Partner, NN Belgium

 

Uitdaging

Uit een medewerkersbevraging in 2014 bleek dat het stressniveau op de werkvloer bij verzekeraar NN Belgium sterk was gestegen. NN Belgium zit in een periode van uitzonderlijke transformatie, waardoor de werkdruk erg hoog ligt. Er werden een aantal acties uitgewerkt om die werkdruk aan te pakken, zoals het helpen verhogen van de weerbaarheid van de medewerkers en hen bewuster leren omgaan met stress. De organisatie deed daarvoor een beroep op NCOI Learning .

Aanpak

Samen met NCOI Learning koos NN Belgium voor korte workshops van 2 uur. Eén voor de medewerkers en één voor de leidinggevenden. De medewerkers leerden in die workshop nadenken over hoe ze functioneerden, over wat hen energie geeft en wat energie vraagt. Zo werden ze zich bewuster van de oorzaken van stress, waardoor ze het makkelijker kunnen herkennen en ermee omgaan.

Leidinggevenden – voor wie de workshop wel verplicht was – werd geleerd hoe ze stress kunnen herkennen bij verschillende types mensen. En hoe ze daarop kunnen reageren op een 'geweldloze' manier om zo samen tot oplossingen te komen.

Resultaat

Waren de workshops een succes? "Zeker", vindt Nele Belmans. "We hebben bijna uitsluitend positieve feedback gekregen. De meesten vonden twee uur zelfs wat kort. Als sterke punten kwamen naar voren dat hun inzicht rond wat stress is sterk verbeterd is en dat ze de drivers van stress bij zichzelf nu beter herkennen. Ook de interactieve aanpak van de trainer werd erg geapprecieerd."

Twee weken na elke module volgt er een Inspiration LAB. De deelnemers organiseren zich in kleine groepen en brengen real life cases mee van op de werkvloer die betrekking hebben op de module die ze gevolgd hebben.

Resultaat

Het traject is bij AXA aan zijn tweede jaar toe. "De resultaten zijn positief", zegt Manuela Janssens. "Onze managers reageren erg enthousiast. We merken dat ook aan het aantal spontane aanvragen om de opleiding te volgen. Het vergt best wat tijd, maar achteraf zijn leidinggevenden altijd tevreden dat ze de opleiding gevolgd hebben."